Sputnik pristáva, schyľuje sa k očkovaniu, píše Matovič. Ministerstvo o tom nevie

Vladimír Lengvarský tlaèová konferencia k aktuálnej epidemiologickej situácii Igor Matovič a Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

Začiatok očkovania ruským Sputnikom je na Slovensku otázkou niekoľkých dní. Inými slovami to uviedol minister financií Igor Matovič. Liek nedávno odobrilo certifikované maďarské zariadenie a šéf slovenských laboratórií, ktoré ho testovali, si myslí, že štepenie ním má zmysel.

Na Slovensku sa podľa expremiéra Igora Matoviča schyľuje k začiatku očkovania ruským Sputnikom. V zmysle slov politika, ktorý bol do nákupu osobne zaangažovaný najmä počas výkonu premiérskej funkcie, by sa tak mohlo udiať už v „najbližších dňoch“. Na Facebooku v prenesenom význame uviedol, že „Sputnik pristáva“.

„S ruskou stranou som počas víkendu dohodol, že po pretestovaní vakcíny v registrovanom OMCL laboratóriu so začiatkom očkovania súhlasia. Tešte sa, ktorí sa tešiť chcete,“ nechal sa počuť líder OĽaNO.

Správa prichádza len zopár dní po tom, ako sa minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) vyjadril, že skúšky uvedenej očkovacej látky, ktoré na základe vzájomnej dohody prebehli v certifikovanom OMCL laboratóriu v Maďarsku, sú v poriadku.

Vladimír Zelník, riaditeľ Biotechnologických laboratórií Biomedicínskeho centra SAV, v ktorom sa testoval Sputnik V u nás, v čerstvom rozhovore pre Štandard uviedol, že touto látkou by sa dal sám zaočkovať a signály o tom, že by bol Sputnik nebezpečný, vraj nemajú. Tiež si myslí, že používať ho má zmysel.

Začiatkom apríla pritom ruská strana žiadala o vrátenie Sputniku a očkovanie vakcínou, ktorej import na Slovensku spustil koaličnú krízu ústiacu až do výmeny na poste predsedu vlády, sa na chvíľu zdalo byť pasé.

Záujem o Sputnik V je na Slovensku nadmerný, a to aj v porovnaní s okolitými krajinami. Podľa prieskumov s rôznou metodikou, napríklad tu, tu a tu možno očakávať, že mieru vakcinácie znateľne zvýši. Sám Matovič operuje s tým, že na Slovensku existuje 300-tisíc ľudí, ktorí by sa dali očkovať iba ním.

https://standard.sk/71264/nemame-signal-ze-by-bol-sputnik-nebezpecny-ockovanie-nim-ma-zmysel/

Ministerstvo zdravotníctva o ničom nevie

Ministerstvo zdravotníctva v utorok uviedlo, že zatiaľ nemá oficiálnu informáciu o tom, že ruská strana súhlasila so začatím očkovania vakcínou Sputnik V na Slovensku.

„Ministerstvo zdravotníctva v tejto chvíli oficiálnou informáciou nedisponuje a nebola rezortu doručená. Faktom však je, že očkovanie vakcínou Sputnik V na Slovensku po preverení príslušnými odbornými autoritami by bola dobrá správa,“ skonštatovala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Dodala, že bezpečnosť pacienta je prioritou a očkovanie je účinná prevencia na ochranu zdravia a životov.
      


Ďalšie články