Zomrel Viliam Turčány. Básnik a mimoriadny prekladateľ

000headline Foto: Pavol Demeš

Viliam Turčány sa vo februári tohto roku dožil 93 rokov. Veľký básnik a prekladateľ zomrel v nedeľu 9. mája v Šelpiciach. Slovenská kultúra by bez neho vyzerala inak.

Viliama Turčányho, ako napovedá aj vek, trápili niektoré menšie zdravotné problémy, zomrel na starobu. „Zhasol nám,“ povedala tichým hlasom Miroslava Vallová, ktorej manžel Stanislav Vallo dnes o jeho odchode na večnosť informoval denník Štandard.

Viliam Turčány študoval slovenčinu a francúzštinu na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Po škole pôsobil v Ústave dejín slovenskej literatúry SAV. V rokoch 1970 – 1972 pôsobil ako lektor slovenského a českého jazyka na univerzite v Neapole, čo významne ovplyvnilo jeho život a tvorbu. Od roku 2018 žil v Šelpiciach, v domove sociálnych služieb.

Hoci mal Turčány povesť samotára, ochotne a nezištne venoval svoj čas a vedomosti iným. Okrem vlastných básní, svojho génia odovzdal prekladom, zvlášť Danteho Komédii. Spolu s Jozefom Felixom vytvoril dodnes vysoko cenený kongeniálny komentovaný preklad.

Turčány precestoval Taliansko, istý čas učil v Neapole, znalosť Talianska a jeho kultúry vložil do svojich prekladov a komentárov. Nebola to len služba našej kultúre, on nás svojím dielom robí súčasťou veľkej európskej kultúry. Rovnako skromne ako sebavedomo.

Pohreb Viliama Turčányho sa uskutoční v piatok 14. mája o 14. hodine v Suchej nad Parnou, neďaleko Trnavy.

Pred istým časom sme v Rádiu Slovensko venovali jedno vydanie relácie K2 s Miroslavou a jej manželom Stanislavom Vallom práve Viliamovi Turčánymu. Ak si chcete oživiť spomienku na tohto veľkého humanistu a mimoriadne vzácnu postavu našej kultúry, možno to urobiť na tomto odkaze.


Ďalšie články