Letné dovolenky v zahraničí čoskoro opäť realitou. Dobre bude, sľubujú vedci

žánrové ilustračné zábery dievčatá voľný čas voda teploty fíčer Ilustračný záber. Foto: František Iván/TASR

Hranice sa zrejme cez leto otvoria. Poprední slovenskí vedci správne predpovedali, že sa pandémia po Veľkej noci nezačne znova šíriť a počet nových prípadov ochorenia COVID-19 bude klesať. Opatrenia sa postupne uvoľňujú a očkovanie naberá na rýchlosti.

Koncom marca Štandard priniesol dobré správy o tom, že sa netreba obávať nárastu prípadov po veľkonočných sviatkoch. Infektológ Vladimír Krčméry, biochemik Pavol Čekan či dátový analytik Ivan Bošňák už vtedy z vývoja pandémie predpovedali, že sa na Slovensku zlomila krivka nákazy a môžeme očakávať pokles. Ich slová sa napĺňajú a svitá nádej na relatívne normálne leto.

Prvú dávku vakcíny proti covidu dostalo na Slovensku už viac ako 1,2 milióna ľudí a takmer 600-tisíc má za sebou obe dávky štepenia. Na očkovanie látkami od spoločností Moderna alebo Pfizer/BioNTech sa môžu hlásiť už ľudia od 45 rokov, počet hospitalizovaných s covidom klesol pod tisíc a sedemdňový kĺzavý medián pozitívnych prípadov klesol pod 400.

Očkovanie napreduje rýchlejšie

Vyššie spomínaný vývoj pandémie na Slovensku označuje Pavol Čekan za dobré správy, ktoré dávajú nádej na príjemné leto. Ocenil aj mobilné očkovacie jednotky štepiace najmä starších ľudí v Banskobystrickom kraji. Očkovanie postupuje stále rýchlejšie a Slováci oň majú podľa Čekana vyšší záujem ako sa očakávalo.

„Na Slovensku je už viac ružových okresov, to znamená, že sa postupne môžu začať vracať do škôl všetci stredoškoláci, uvoľňujú sa aj jednotlivé kultúrne podujatia a tréningy s obmedzeným počtom osôb, a tak ďalej,“ dodáva chemik a zakladateľ biotechnologickej spoločnosti MultiplexDX.

Projekt Dáta bez pátosu, za ktorým stojí Ivan Bošňák spolu s ďalšími analytikmi, tiež píše v súvislosti s postupujúcim očkovaním o dobrých správach. Prvý májový týždeň sa na Slovensku podarilo zaočkovať prvou dávkou vakcíny ďalších 125-tisíc ľudí a druhou 75-tisíc ľudí, čo je podľa Dát bez pátosu slušné tempo.

„Vyprázdňuje to čakáreň a dáva šancu skorého termínu pre nových zaregistrovaných. Leto sa ukazuje veľmi dobre, ide krásne a teplé počasie. Dobre bude,“ píšu Dáta bez pátosu na Facebooku.

Pozitívne trend, ale aj varovanie

Výbornou správou je podľa Čekana aj to, že očkovanie vakcínou od Pfizeru bráni šíreniu koronavírusu. V tejto súvislosti vedec upozorňuje na štúdiu, ktorá to jasne dokazuje.

„Inými slovami, ak sa zaočkujeme, tak nielen chránime seba pred ťažkým priebehom infekcie, ale zároveň znižujeme šírenie vírusu, čím chránime aj našich blízkych a ostatných ľudí,“ bilancuje Čekan závery štúdie.

Za rovnako skvelú správu považuje vedec fakt, že pandemická situácia sa postupne zlepšuje aj v okolitých štátoch a celej EÚ. Ak bude tento trend pokračovať aj v ďalších týždňoch, Európa bude počas leta bezpečná a hranice sa podľa Čekana otvoria. Vedec verí v tento scenár, ale napriek týmto dobrým správam varuje, aby boli ľudia aj naďalej obozretní.

„Ak chceme mať príjemné a pokojné leto, buďme stále opatrní a zodpovední. Chráňme sa pred vírusom, znižujme mobilitu (ak je to v našich možnostiach), stretávajme sa vonku alebo vo vetraných miestnostiach, dodržujme ROR, poďme sa zaočkovať, a tak ďalej. Všetci si potrebujeme vydýchnuť od pandémie, ktorá je, ako dobre vieme, veľmi dynamická a vrtkavá. Nesmieme si to teraz pred letom pokaziť,“ varuje Čekan na svojom facebookovom profile.


Ďalšie články