Vymažte slovo Nemecko z názvu programu, žiadajú nemeckí Zelení svoju stranu

Spolupredseda nemeckej strany Zelených Robert Habeck. Foto: TASR/AP Spolupredseda nemeckej strany Zelených Robert Habeck. Foto: TASR/AP

Chcú vládnuť v Nemecku, ale vlasť v názve programu odmietajú. Tak vyzerá aktuálne situácia v strane Zelení, ktorá v polovici marci zverejnila svoj program. Ten nesie názov Nemecko. Všetko je možné. Lenže práve názov a slovo Nemecko vyvolalo vnútrostranícky odpor.

V polovici marca zverejnila strana Zelení svoj volebný program. „Tento program do federálnych volieb je vitamínovou injekciou pre štát,“ uviedol hrdo jeden z autorov programu, spolupredseda strany Robert Habeck. Všetkých 136 strán textu pripomienkovali členovia strany.

Od svojho hnutia žiadajú približne 3 500 úprav v programe. Niektoré žiadosti však volajú po odstránení štátu z názvu programu. Za jednou z týchto pripomienok stojí Michael Sebastian Schneiß, spolupracovník europoslanca za Zelených Erika Marquardta.

„Stredobodom našej politiky sú ľudia vo svojej dôstojnosti a slobode. Nie Nemecko,“ uviedol Schneiß. Dodal, že ak niekoho táto iniciatíva hnevá, mal by byť šťastný, pretože evidentne nemá skutočné problémy.

https://twitter.com/MichaelSchneiss/status/1390345705726922752

Názov programu sa im zdá príliš pravicový

Schneißa podporilo viac ako tristo členov strany Zelení. Medzi nimi sú aj krajinskí poslanci pôsobiaci v berlínskom parlamente. Za zmenu názvu je aj člen predstavenstva mladežníckej organizácie strany Zelení Timon Dzienus, (ktorý je okrem iného spájaný s dvojicou ľavicových extrémistických hnutí – Antifa a Ende Gelände).  

Ďalšia podporovateľka zmeny názvu programu je Julliana Wimmerová, ktorá chce kandidovať do nemeckého parlamentu. Podľa nej existujú lepšie slová na vyjadrenie ich vízie, ako Nemecko. Napríklad ich názov „Zelení“.

Peter Konrad Müller zasa tvrdí, že Nemecko v názve programu je vhodnejšie skôr pre pravicovú národnú stranu AfD (Alternatíva pre Nemecko). Časť straníkov sa jednoducho obáva, že by ich program s pôvodným menom mohol byť spájaný s politikou Donalda Trumpa (Amerika na prvom mieste) alebo s nacistickou hymnou „Nemecko nad všetkými“.

Prečo tu chcú vládnuť?

Toto vnútrostranícke pnutie prirodzene neušlo politickej konkurencii. „Zelení sú proti Nemecku, ale chcú tu byť zvolení a vládnuť?!“ pýta sa generálny tajomník pravicovej FDP (Slobodná demokratická strana) Volker Wiesing.

„Ak sa Zelení tak hanbia za Nemecko, prečo chcú Nemecku vládnuť?“ opáčil generálny tajomník CDU (Kresťanskodemokratická únia) pre Brandenbursko Gordon Hoffmann. Generálny tajomník CSU (Bavorská kresťanská sociálna únia) Markus Blume sa vyjadril v podobnom duchu.

Obvinil Zelených z toho, že majú narušený vzťah so svojou vlasťou. „Chcete vládnuť bez toho, aby ste mali zodpovednosť krajine – čo bude ďalšie?“ Všetka táto kritika má aj svoje politické opodstatnenie. Zelení momentálne v prieskumoch preferencií obsadzujú druhú, niekedy i prvú priečku a sú hlavným konkurentom stredopravej koalície CDU-CSU. Nemecké parlamentné voľby budú na jeseň tohto roka.


Ďalšie články