Vojaci v ďalšom liste Macronovi: Hovoríme o prežití krajiny. Hrozí občianska vojna a vy to veľmi dobre viete

bulvár promenáda Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANĚ Skupina francúzskych vojakov v aktívnej službe najnovšie adresovala prezidentovi Emmanuelovi Macronovi otvorený list s varovaním, že v dôsledku jeho „ústupkov“ voči islamizmu teraz v krajine hrozí občianska vojna a v stávke je prežitie Francúzska, informovala v pondelok agentúra AFP.

„Vo Francúzsku sa schyľuje k občianskej vojne a vy to veľmi dobre viete… Hovoríme tu o prežití našej krajiny, o prežití vašej krajiny,“ píše sa v liste adresovanom Macronovi a jeho vláde, ktorý v nedeľu uverejnil francúzsky konzervatívny časopis Valeurs Actuelles.

Podľa autorov listu pre niektoré náboženské komunity „Francúzsko neznamená nič – je iba terčom posmechu, opovrhovania či dokonca nenávisti“. Zatiaľ nie je známy počet a hodnosti vojakov, ktorí sa pod list podpísali. Autori listu Macronovi sami seba označili za vojakov z mladšej generácie v aktívnej službe, „nasadzujúcich svoje životy, aby zničili islamizmus, ktorému vy ustupujete“.

Výzvu podľa posledných informácií podpísalo viac ako 132-tisíc ľudí.

Rast násilia a podpora

Ako informoval Štandard, Macron dostal už v apríli otvorený list, ktorého signatármi boli viacerí generáli vo výslužbe, ale aj niektorí aktívni vojaci. V prvom liste taktiež varovali pred vypuknutím občianskej vojny v krajine. List spôsobil škandál a francúzsky predseda vlády Jean Castex ho označil za „iniciatívu, ktorá je proti všetkým republikánskym princípom, a tiež vojenskej cti a povinnostiam“. Náčelník generálneho štábu Francois Lecointre uviedol, že voči signatárom listu vyvodí zodpovednosť.

Generáli a vojaci vo výslužbe sa však tešia značnej podpore u obyvateľstva Francúzska. Podľa prieskumu agentúry Harris Interactive pre spravodajský portál LCI mali signatári podporu 58 percent opýtaných ľudí. Pokiaľ ide o udržanie poriadku vo Francúzsku, obyvatelia sú rozdelení – 49 percent opýtaných je za to, aby armáda zasiahla a zaručila poriadok v krajine aj bez povolenia vlády.

Rast násilia v krajine zasa vníma obrovská väčšina, až 84 percent respondentov. Takmer tri štvrtiny populácie, 73 percent ľudí si myslí, že sa Francúzsko rozpadá. Najviac s obsahom listu súhlasia pravicovo orientovaní Francúzi, z nich si cez 90 percent myslí, že v niektorých mestách krajiny neplatia zákony republiky.

(tasr, jor)


Ďalšie články