EÚ nepredĺžila kontrakt s firmou AstraZeneca. Prednosť má Pfizer

EÚ uzavrela dohodu s Pfizer/BionTECH o dodaní 1,8 miliardy dávok vakcíny Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia dáva zbohom vektorovým vakcínam od AstraZeneca. Potvrdili sa tak náznaky, ktoré v mediálnom prostredí zazneli už takmer pred mesiacom. Paradoxne, práve táto látka mala v produktívnej časti slovenskej populácie doteraz najväčší význam.

Európska únia nepredĺžila zmluvu s britsko-švédskou farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca. V nedeľu to vyhlásil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, ktorého citovala agentúra DPA. Správa prichádza krátko po tom, ako sa potvrdili informácie, že Európska komisia sa rozhodla so spoločnosťou súdiť.

Zmluva s AstraZenecou aktuálne platí do konca júna. Breton vo vysielaní France Inter uviedol, že platnosť kontraktu s AstraZenecou nebola predĺžená. „Uvidíme. Uvidíme, čo sa stane,“ dodal. Breton ale na predmetnú vakcínu vyjadril pozitívny názor. „Je to dobrá vakcína,“ nechal sa počuť.

Obavy z toho, že očkovacia látka proti ochoreniu COVID-19 od AstraZenecy môže v mimoriadne zriedkavých prípadoch spôsobovať krvné zrazeniny, podnietili viaceré krajiny starého kontinentu k tomu, aby neodporúčali jej používanie pri očkovaní mladších ľudí.

Súvis medzi úmrtím a spomenutou vakcínou bol na Slovensku naposledy potvrdený v piatok šéfom rezortu zdravotníctva Vladimírom Lengvarským. Stalo sa tak v prípade 47-ročnej ženy. „Podľa prvotných informácií pacientka trpela genetickou poruchou, ktorá nebola detekovateľná pred očkovaním,“ povedal minister. Už predtým však rezort uviedol, že sa vakcína bude používať aj naďalej, nakoľko vraj prínosy prevyšujú riziká.

Pfizeru sa pošťastilo

V sobotu šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová potvrdila, že EÚ uzavrela dohodu s konzorciom Pfizer/BioNTech o dodaní ďalších 1,8 miliardy dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Uviedla, že EK uzavrela dohodu o garantovaných 900 miliónoch dávok s možnosťou ďalšieho nákupu rovnakého množstva s konzorciom Pfizer/BioNTech na roky 2021 až 2023.

Náznaky tohto kroku sa objavili už v polovici minulého mesiaca, keď taliansky denník La Stampa odvolávajúc sa na tamojší rezort zdravotníctva uviedol, že Európska komisia (EK) v roku 2022 už neplánuje nákup vektorových vakcín proti chorobe COVID-19. Štandard o tom informoval tu.

AstraZeneca na Slovensku rozhodne nie je zanedbateľná

Očkovacia látka od AstraZeneca je na Slovensku kľúčovou pre kategóriu osôb vo vyššom produktívnom veku, nakoľko pre starších ľudí bola vyhradená vakcína od Pfizer/BioNTech a Moderny. Bola podaná v stovkách tisíc prípadov. Do konca mája by malo do našej krajiny doraziť ďalších 313-tisíc dávok.

O tom, že vakcína od AstraZeneca nemá na Slovensku ideálny imidž, svedčí aj skutočnosť, že po čerstvom znížení vekovej hranice na očkovanie vakcínou od Pfizer/BioNTech zaznamenala očkovacia čakáreň zvýšený nápor desiatok tisíc záujemcov.

(tod, tasr)


Ďalšie články