Matovič: Pre matky urobím nemožné, odmietam viac pritakávať systému

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Bývalého premiéra Igora Matoviča mrzí údajný frontálny útok médií a ľudí, ktorým vraj nezáleží na rodine, na jeho ideu razantného zvýšenia príspevku na dieťa. V príznačný dátum, na Deň matiek, tvrdí, že hoci sa zdá myšlienka 200-eurového príspevku na dieťa ako sci-fi, verí, že bude dotiahnutá do konca.

Minister financií Igor Matovič tento týždeň v stredu na tlačovej besede predstavil piliere svoje daňovej a odvodovej reformy. Hoci sú jeho návrhy zatiaľ veľmi hmlisté, prinajmenšom jeden konkrétny údaj už verejnosť pozná. Je ním mesačný príspevok na dieťa vo výške 200 eur.

Aj vďaka tomu má byť reforma podľa jeho slov výrazne prorodinná. Šéf rezortu zároveň vyčíslil náklady, ktoré v praxi prinesie prekopanie legislatívy, na asi 2,5 miliardy eur. Zmena má byť financovaná z viacerých zdrojov, v konečnom dôsledku ale bude reforma deficitná.

„Určite to bude viaczdrojové financovanie. Zároveň počítame s tým, že celkový výsledok (reformy) bude deficitný. Chceme prispieť niekoľkými sto miliónmi do tejto reformy s tým, že to budeme brať ako podporu dobrej veci, podporu prorodinnej politiky,“ dodal vtedy opätovne Matovič.

Mrzí ho frontálny útok médií

Ideu 200-eurového príspevku na dieťa politik neopúšťa ani v symbolický dátum, v nedeľu na Deň matiek. Ako uvádza na svojom profile na sociálnej sieti, matkám chce verejne sľúbiť, že urobí „nemožné, aby sme dosiahli pre ne základnú spravodlivosť“.

„Odmietam sa viac len tak nezaujato prizerať tomu, ako sú slovenské matky ‚odmenené‘ za ich obetu a lásku voči svojim deťom. Odmietam viac pritakávať systému, ktorý slovenské matky trestá nižšou mzdou a dôchodkom za to, že vychovávali deti. Odmietam viac akceptovať fakt, že najviac ohrozenými chudobou sú slovenské rodiny s deťmi,“ pokračuje.

Mesačný príspevok na potomstvo má podľa jeho vlastných slov čo najviac vykompenzovať zlyhávajúci sociálny štát, o ktorý sa vraj pričinili minulé vlády počnúc kabinetom Mikuláša Dzurindu, končiac vládou Petra Pellegriniho. „Môj cieľ je dosiahnuť pri pracujúcom rodičovi 200 eur mesačne na každé dieťa v rodine, 5-krát viac, aj keď sa to mnohým zdá úplné sci-fi,“ píše líder OĽaNO.

„Mrzí ma frontálny útok médií voči plánu pomôcť rodinám. Mrzia ma útoky ľudí, pre ktorých je hodnota rodiny nula. Mrzia ma útoky a klamstvá SaS o 25-percentnom DPH s cieľom vopred naštvať čo najviac ľudí. Bude to veľmi ťažké, ale verím v šťastný koniec. Verím, že matky, deti a rodiny nakoniec zápas o dôstojnosť vyhrajú a ľuďom, ktorí im závidia, klapnú ústa naprázdno,“ pokračuje expremiér.

Jedným dychom ale dodáva, že iné finančné benefity budú plynúť tým rodičom, ktorí nie sú zamestnaní. Tí majú dostať iba polovičnú sumu 100 eur, no s viacerými podmienkami, medzi ktoré bude patriť vzorová dochádzka do školy či škôlky, ak bude nariadená.

„Matky na materskej sa budú považovať za pracujúce. Matky opatrujúce hendikepované dieťa tiež. Základná podpora 100 eur bude patriť aj študentovi nad 18 rokov až do skončenia SŠ, respektíve do skončenia denného štúdia prvej VŠ a tak ďalej. Viac info čoskoro,“ uzatvára Matovič.

Slabín je viacero

Matovičov návrh rozhodne nebol prijatý unisono. Kritický je k návrhu predseda SaS Richard Sulík, podporu zatiaľ nezískal ani v strane Za ľudí, najbližšie je asi Kollárova Sme rodina. Na viaceré problematické stránky sme upozornili aj v denníku Štandard.

Celú vec ironicky glosoval aj ekonóm z inštitútu INESS Radovan Ďurana. „Keby sme napríklad zrušili ministerstvo obrany, ministerstvo spravodlivosti, ministerstvo zahraničných vecí a, povedzme, ministerstvo kultúry, tak by sme nemuseli zvyšovať DPH,“ konštatuje.


Ďalšie články