Múzeum SNP sa bráni prechodu pod Naďov rezort: Dejiny chceme prezentovať bez ideológie

8. rokovanie vlády SR Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) a minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: Martin Baumann/TASR

Múzeum SNP protestuje proti svojmu náhlemu prechodu pod ministerstvo obrany. V elektronickej petícii uvádza, že dejiny chcú jeho členovia skúmať v plnom rozsahu a bez ideológie a jednostrannej orientácie. Inštitúcia podľa nich nebola nikdy tak ohrozená, ako je tomu dnes a ministerku kultúry žiadajú o prehodnotenie svojho kroku.

Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici sa začalo brániť voči svojmu prechodu pod gesciu ministerstva obrany. Jeho predstavitelia za týmto účelom po novom stavili na internetovú petíciu.

V elektronickom dokumente, ktorý dovedna podpísalo viac ako tisíc ľudí, pripomínajú, že múzeum je konsolidovaná a medzinárodne uznávaná vedecká inštitúcia s partnerskými múzeami, univerzitami a vedeckými inštitúciami v mnohých krajinách sveta.

„Nie sme v žiadnom prípade múzeom vojenského charakteru a odmietame vnucovanie výlučne vojenskej orientácie vo vede, výskume, prezentácii a zbierkotvornej činnosti. Chceme skúmať dejiny tejto významnej etapy našej vlasti v plnom rozsahu,“ píšu s tým, že históriu chcú prezentovať bez ideológie a jednostrannej orientácie.

Inštitúcia podľa nich nebola nikdy počas svojej 66-ročnej existencie tak ohrozená ako dnes a šéfku rezortu kultúry Natáliu Milanovú (OĽaNO) žiadajú, aby svoje rozhodnutie obsiahnuté v podpísanom memorande s druhým ministerstvom prehodnotila. Odborne vraj totiž nie je zdôvodniteľné.

„Podriadenie Múzea SNP pod Vojenský historický ústav znamená degradáciu špičkového múzea na organizáciu bez právnej subjektivity a možnosti samostatného rozhodovania,“ nechávajú sa počuť.

Kompetentní tým boli prekvapení

Nespokojnosť s verdiktom už predtým vyjadril Dalibor Mikulík, predseda Múzejnej a galerijnej rady, ktorá je poradným orgánom ministerstva kultúry. O chystanej zmene údajne nevedel a chýbali mu podklady. Žiada tiež záruky, že rozpočet organizácie bude naozaj vyšší, ako bolo prisľúbené, a že sa udržia odborné kapacity.

Nadšený novým zriaďovateľom nie je ani sám riaditeľ múzea Stanislav Mičev. Myslí si, že uvedený krok inštitúciu „trhá na kusy“. Rovnako sa nechal počuť, že o prechode pod ministerstvo sa dozvedel až z tlačovej besedy oboch ministrov. Šéf obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) to označil za klamstvo a dodal, že odchod Mičeva zo svojho postu by múzeu prospel.

K MÚZEU SNP V BANSKEJ BYSTRICI A “PRAVDÁCH” JEHO RIADITEĽA 🤥 Začnem tým, že mi mimoriadne záleží na tejto dôležitej…

Uverejnil používateľ Jaro Naď – minister obrany SR, OĽANO Štvrtok 6. mája 2021

Spojenie je vraj logické

O prechode Múzea SNP pod Naďovo ministerstvo a jeho zlúčení s Vojenským historickým ústavom sa definitívne rozhodlo tento týždeň v stredu. Účinnosť sa po zmene zákona predpokladá od začiatku roka 2022. Proces zlúčenia by teraz mala realizovať medzirezortná skupina.

„Z pohľadu ministerstva kultúry ide o logické spojenie dvoch inštitúcií, ktoré sú svojím odborným zameraním veľmi blízke a som presvedčená, že pre obe inštitúcie to bude novým impulzom k ďalšiemu rozvoju,“ konštatovala ministerka Milanová.

„Urobíme všetko pre to, aby sa spoločný vedecký a odborný potenciál využil v prospech ďalšieho rozvoja vojenskej historickej vedy, vojenského múzejníctva a archívnictva na Slovensku,“ povedal k tejto príležitosti Naď.

https://standard.sk/70086/tradicia-nekulturnych-ministrov-kultury-pokracuje/

Ďalšie články