Dcéra Gejzu Medrického: Otec nechcel byť ministrom, išlo mu o ľudí (podcast)

1620231187258 Magda Irová. Foto: archív Magdy Irovej

O ministrovi hospodárstva z prvej Slovenskej republiky Gejzovi Medrickom a o svojom živote rozpráva jeho dcéra Magda Irová.

Gejza Medrický bol v časoch prvej Slovenskej republiky ministrom hospodárstva. Riadil Komitét hospodárskych ministrov, čo bola najdôležitejšia ekonomická inštitúcia v štáte. Tu sa pravidelne stretával napríklad s Imrichom Karvašom, šéfom Slovenskej národnej banky, ktorý bol jeho spolupracovníkom i osobným priateľom. Aj vďaka rozhodnutiam, ktoré sa tu konsenzuálne prijali, sa v roku 1944 dostali povstalci na území stredného Slovenska k materiálnym a finančným zdrojom.

Gejza Medrický. Foto: archív Magdy Irovej

Medrický sa podľa vlastných pamätí, povojnových znaleckých posudkov a podľa spomienok jeho dcéry Magdy Irovej snažil budovať hospodárstvo samostatného štátu v obmedzených podmienkach a odolávať požiadavkám Nemecka, s ktorým malo Slovensko podpísanú nevýhodnú dohodu.

Irová spomína, že jej otec najskôr odmietol prijať funkciu ministra, bránil sa tomu, lebo si uvedomoval budúce ťažkosti. Potom sa predsa podvolil, hoci zo svojej funkcie hodlal neskôr dva razy odstúpiť. Vo vláde mal najskôr spory s predsedom Vojtechom Tukom, potom si vynucoval prepustenie Karvaša z rúk Gestapa.

Po obnovení Československa Medrického, podobne ako ďalších členov vlády, odsúdili do väzenia. Po nástupe komunistov prichádzajú strastiplné roky pre celú rodinu. O trampotách svojho života v komunistickom režime, ale aj o dobrých ľuďoch, ktorí jej napriek vlastnému ohrozeniu pomohli, rozpráva Magda Irová v podcaste Polemika o dejinách s Jozefom Hajkom.


Ďalšie články