Kollár poopravil kolegu: Za odvolanie Kolíkovej nebude Sme rodina hlasovať s opozíciou

Ján Lunter, Boris Kollár, Andrej Doležal Igor Kašper na obrázku vpravo, vedľa neho predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár. Foto: Ján Krošlák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Kollár upravuje výroky člena predsedníctva vlastnej strany Igora Kašpera. Jeho hnutie Kolíkovú podrží, hoci Kašper naznačoval prijatie definitívneho stanoviska až po vyhodnotení nových informácií v pondelok. Hnutie stále nevylučuje podporu na konanie predčasných volieb.

Koaličné hnutie Sme rodina určite nebude v parlamente hlasovať s opozíciou za odvolanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). V sobotu to uviedol predseda hnutia a Národnej rady Boris Kollár. V prípade, že by podobný návrh malo koaličné hnutie OĽaNO, by bolo podľa neho treba zvažovať všetky za a proti.

Kollár povedal, že Kolíková má dôveru, čo sa týka podozrení, ktoré vysvetľovala na poslaneckom klube. Informácie týkajúce sa prenájmu budovy, v ktorej rezort spravodlivosti sídli, neboli však predmetom diskusie. Výhrady poslancov OĽaNO Kollár podľa svojich slov nepozná, keďže sa nezúčastnil na druhej časti piatkovej (7. mája) koaličnej rady.

Parlament má o vyslovení nedôvery rokovať v pondelok. Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer. Šéf strany Robert Fico ozrejmil, že dôvodom majú byť podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej Kolíková figurovala. Namieta najmä proti zmluvám firmy Elektronika s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Zmluvné vzťahy medzi RTVS so spoločnosťou Elektronika má preveriť aj Rada RTVS.

Údajné echo a stanovisko až v pondelok

V sobotu na poludnie pritom malo dostať hnutie Sme rodina echo, že ešte dnes sa objavia nové informácie o ministerke Kolíkovej, na základe ktorých zaujme stanovisko k jej odvolávaniu. Definitívny postoj malo hnutie zaujať v pondelok. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol člen predsedníctva hnutia Igor Kašper.

Podpredseda Smeru Richard Takáč zopakoval argumenty strany, ktoré viedli jej predstaviteľov k návrhu na odvolanie Kolíkovej. Do pondelkovej schôdze parlamentu, kde sa má o tom rozhodnúť, očakáva, že odstúpenie má ešte stále v rukách sama ministerka, prípadne ju môže odvolať predseda vlády Eduard Heger.

Kašper opäť nevylúčil, že Sme rodina podporí predčasné voľby. Podľa jeho slov sa hnutie nemieni podieľať na hádkach vo vládnej koalícii. Časť agendy už hnutie naplnilo, vo vláde hodlá presadiť ešte exekučnú amnestiu a výstavbu nájomných bytov. Takáč je presvedčený, že súčasná vláda nasledujúce tri roky nevydrží.

(joh, tasr)


Ďalšie články