Sputnik V žiada po úspešných testoch v Maďarsku od slovenskej agentúry verejné ospravedlnenie

Zuzana Baová Zuzana Baťová, riaditeľka ŠÚKL. Foto: Martin Baumann/TASR

Výrobca ruskej vakcíny proti novému koronavírusu Sputnik V požiadal Štátny úrad pre kontrolu liečiv o verejné ospravedlnenie. Žiadosť prichádza po oznámení výsledkov výskumu vakcíny v maďarských laboratóriách, ktoré ukázali, že látka je v poriadku.

Okolo dovozu a očkovania vakcínou Sputnik V sa dlhší čas viedol spor, ktorý vyústil do výmeny na poste premiéra a ministra financií. Jeho súčasťou sa stal aj Štátny úrad pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), keď jeho šéfka Zuzana Baťová o Sputniku vyhlásila, že vakcínu v 40 krajinách spája iba názov.

Jej výroky viedli k zapojeniu maďarskej strany, ktorá 6. mája potvrdila, že vakcína je v poriadku. Slovenský minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský oznámil, že predtým ako ňou začneme očkovať, mieni rokovať s ruskou stranou. Tá teraz na základe výsledkov laboratórnych výsledkov z Maďarska žiada ospravedlnenie.

Rusi žiadajú ŠÚKL o zastavenie dezinformačnej kampane

„Niektoré médiá použili nesprávne a mätúce závery necertifikovaného laboratória na Slovensku ako súčasť dezinformačnej kampane proti Sputniku V,“ začína svoj príspevok ruský výrobca vakcíny. „Žiadame všetky tieto médiá informovať verejnosť o tom, že laboratórium certifikované Európskou úniou potvrdilo všetky špecifikácie Sputnik V.“

sputnik v ospravedlnenie
Foto: Twitter

Príspevok venovaný našim médiám krátko nato doplnil ďalší, tentokrát adresovaný priamo Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv: „Takisto prosíme slovenský regulačný úrad ŠÚKL, aby sa verejne ospravedlnil za šírenie nesprávnych informácií o Sputniku V. Tiež prosíme veľkú farmaceutickú loby o zastavenie dezinformačnej kampane namierenej proti ostatným vakcínam,“ zakončuje ruská strana svoj príspevok.


Ďalšie články