Aplikácie namiesto expozimetra? Pri fotografovaní dokážu pomôcť začiatočníkom i profesionálom

Pravidelná rubrika o nových technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Fotografia fascinuje ľudí po celom svete už takmer dvesto rokov. Za ten čas si prešla obrovským vývojom. S technologickým pokrokom sa rozšírili spôsoby i možnosti jej zhotovenia.

Napriek tomu sa i dnes nájdu ľudia, ktorým imponujú staršie spôsoby. Aj medzi mladými ľuďmi na popularite znovu naberá analógová fotografia, zvlášť s príchodom jari je fotenie stále aktuálnejšie.

Náhrada expozimetra vo vrecku nohavíc

Pri fotení je dôležité správne nastaviť parametre ako clona či expozícia. V minulosti sa na ich zistenie používal expozimeter. Dnes je takéto zariadenie pri fotení raritné a menej praktické. Ak človek nevie pracovať s expozimetrom alebo nechce strácať čas skúšaním a kombinovaním, môže použiť aplikáciu v smartfóne, ktorá parametre vypočíta.

fotografie film
Hlavne v minulosti bolo pri fotení na film dôležité nastaviť správne parametre na prvý pokus. Foto: Markus Spiske/pexels.com

Prichystali sme si dvojicu spoľahlivých aplikácií, každú k jednému z operačných systémov. Samozrejme, stále platí, že v obchodoch s aplikáciami môžete natrafiť na desiatky možností. Náš výber je založený na pozitívnej skúsenosti z praxe.

Android aplikácia: Light Meter

Aplikácia Light Meter neprináša svetoborný dizajn ani extra intuitívne ovládanie. Používanie je však jednoduché. Na výber je niekoľko režimov pomáhajúcich vypočítať potrebné hodnoty na zhotovenie kvalitnej fotografie.

Najužitočnejšou možnosťou je režim Camera Meter, ktorý po namierení smartfónu na konkrétnu scénu vypočíta všetky potrebné parametre. Používateľ manuálne do aplikácie potrebuje zadať len citlivosť filmu (ISO) a clonu, s ktorou sa chystá záber zhotoviť. Aplikácia následne vypočíta potrebnú expozíciu.

Ďalšími možnosťami je manuálne počítanie expozície či výpočet vyváženia farieb, teda ich teplota. To sa hodí fotografom s modernými fotoaparátmi, ale aj tým, ktorí majú analógový model s týmto nastavením.

iOS aplikácia: Lumu Light Meter

Používatelia modelov iPhone takisto môžu zo svojho smartfónu spraviť expozimeter. Dizajn i ovládanie aplikácie Lumu Light Meter je príjemné a jednoduché. Na začiatku si treba len zvyknúť na to, ako sa nastavujú fixné hodnoty a ktoré hodnoty má počítať aplikácia.

Stále platí, že používateľ zvolí clonu a citlivosť filmu, v prípade digitálneho fotoaparátu ISO, aplikácia vypočíta expozíciu vhodnú na záber ihneď po zamierení smartfónu.

O čo krajší je dizajn a jednoduchšie používanie Lumu Light Meter, o to menej možností ponúka. Napriek tomu by mala s prehľadom pokryť i náročnejšie potreby používateľa.

Záver: Keď technológie šetria priestor i čas

Kto má osobnú skúsenosť s expozimetrom, iste vie, aké nepraktické môže byť takéto zariadenie. Aj preto je možnosť zlúčiť ho so smartfónom u ľudí fotiacimi na film vítaná.

kinofilm analóg
Nielen pri fotení na kinofilm môže použitie aplikácie ušetriť čas. Foto: Lisa/pexels.com

Či už fotíte na starý analógový fotoaparát s kinofilmom a potrebujete nastaviť hodnoty pre každú fotku čo najpresnejšie, alebo začínate s digitálnou fotografiou a nechcete strácať čas experimentovaním s expozíciou, dve spomínané aplikácie vás určite nesklamú a pomôžu vám. Stiahnuť si ich môžete po kliknutí na tento odkaz pre Android modely a tu pre iPhone.


Ďalšie články