Televízne tipy: Veľa vojny a film Austrália

winton Nicholas Winton. Foto: ČSFD

Pred nami je víkend a s ním aj výber televíznych tipov. V sobotu si pripomíname koniec druhej svetovej vojny, program bude teda plný vojnových filmov.

SOBOTA

Výročie konca druhej svetovej vojny si RTVS pripomenie filmom z roku 2020 Útek cez hranice. Je to príbeh desaťročnej Gerdy a jej brata Otta. Ich rodičia sú počas vojny tesne pred Vianocami zatknutí a Gerda s Ottom sú odkázaní len sami na seba. Krátko potom nájdu ukrytých v pivnici dvoch mladých židov Sarah a Daniela. Teraz chcú dokončiť to, čo ich rodičia začali. Sarah a Daniel sa chcú dostať cez hranice do neutrálneho Švédska. Ich cesta nebude však jednoduchá. Film pôjde o 16:05 na Jednotke.

Sarah Ashleyová žije v Londýne, no vôbec nie je spokojná a šťastná. Žije v manželstve bez lásky a bez detí. Je presvedčená, že ju jej manžel podvádza, a preto sa rozhodne ísť do Austrálie, aby svojho muža usvedčila z nevery. Jej zámienka na odchod je záchrana farmy, ktorú zdedila. Východisko, ako zachrániť farmu, je dostať 1 500 koní na druhý koniec Austrálie. Jej sprievodcom sa stane nevľúdny Drover. So Sarah si zo začiatku nerozumejú, všetko sa zmení po tragédii, keď sa Sarah stane opatrovníčkou osirelého chlapca Nullaha. Film Austrália pôjde o 13:30 na JOJ Plus.

Vojnová dráma podľa novely Borisa Vasiljeva … a rána sú tu tiché. Mladé dievčatá chceli prežiť lásku, no vojna im všetko vzala. Vo filme je hlavnými predstaviteľkami spolu päť žien, ktorým velí desiatnik Vaskov. Keď sa Vaskov dopočuje, že dvaja nemeckí parašutisti prišli na ich územie, vyberie sa s týmito piatimi ženami ich zatknúť. Keď sa s Nemcami stretnú, zisťujú, že nie sú len dvaja, ale až šestnásti. Tento film má viacero spracovaní, jedným z nich je z čínskej produkcie z roku 2005. Film z roku 1972 začne o 12:15.

NEDEĽA

Príbeh 19-ročného Alexeja, ktorý je vyznamenaný za vojnové hrdinstvo. Namiesto medaily chce pár dní dovolenky, aby opravil strechu rodinného domu. Dokopy dostane šesť dní dovolenky, dva dni na cestu domov, dva dni na prácu a dva dni naspäť. Vo vlaku stretáva mladé dievča Šuru, do ktorej sa zamiluje, ale Aljošu vie, že teraz nie je čas na lásku. Film Balada o vojakovi začne o 21:15 na Dvojke.

Príbeh Nicholasa Wintona je po svete už celkom známy. Počas vojny sa mu podarilo zachrániť 669 židovských detí z vtedajšieho Československa. O svojom čine mlčal niekoľko rokov. Vo filme Nickyho rodina sa dozvedáme o doteraz neznámych osudoch Wintonových detí. Ide o dokumentárny film s hranými rekonštrukciami. Príbeh Nicholasa uvedie Dvojka deň po víťazstve nad fašizmom o 22:40.  


Ďalšie články