Francúzsko chce vyhostiť zradikalizovaných alebo delikventných utečencov

Gérald Darmanin Gérald Darmanin. Foto: TASR/AP

Francúzsky minister vnútra avizuje, že jeho rezort pristúpi k odnímaniu statusu utečenca tým ľuďom, ktorí sa budú správať v rozpore s francúzskými hodnotami. Prvé desiatky prípadov sa už pohli. Politik ubezpečuje, že ide o mechanizmus, ktorý trestá ľudí za to, ako sa správajú a nie za to, kým sú.

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin je jednou z najvýraznejších postáv kabinetu prezidenta Emmanuela Macrona. Vrchovatou mierou k tomu dozaista prispelo aj to, že sa stal tvárou tvrdých bezpečnostných reforiem namierených proti islamizmu a separatizmu, ktorými krajina galského kohúta obraňuje hodnoty svojej republiky.

O tom, že šéf rezortu vnútra v tejto snahe nepoľavuje, svedčí aj jeho nová politika, o ktorej informuje denník Le Monde.

Podľa Darmanina za posledné tri mesiace francúzske úrady odobrali azyl 147 utečencom. „Naša politika je jasná: posudzovať cudzincov na základe toho, čo robia, a nie podľa toho, kto sú,“ zdôraznil.

Zoznam radikálov

„Je to bezprecedentný fakt, požiadali sme l’Ofpra [Francúzsky úrad pre ochranu utečencov a osôb bez štátnej príslušnosti, pozn. red.] o stiahnutie azylovej ochrany pre tých, ktorí by sa mohli správať v rozpore s hodnotami republiky,“ povedal vo štvrtok minister denníku Le Figaro.

Rezort vnútra akcentoval agentúre AFP „osobitný dôraz kladený na prepadnutie statusu tých osôb, ktoré sa dopustili odsúdeniahodného konania, či už v súvislosti s radikalizáciou alebo s verejným poriadkom“.

Darmanin uviedol, že 1 093 cudzincov nelegálne žijúcich vo Francúzsku je v súčasnosti na zozname extrémistov považovaných za možnú teroristickú hrozbu, ktorých sledujú francúzske bezpečnostné služby. Na zozname je tiež ďalších 4 000 cudzincov s povolením na pobyt. Podľa Darmanina je z nich 25 percent Alžírčanov, 20 percent Maročanov, 15 percent Tunisanov a 12 percent Rusov.

Šéf rezortu tvrdí, že pokiaľ ide o otázku verejného poriadku, budú neústupčiví. Prioritou v tomto momente bude posvietiť si na osoby, ktoré sa nachádzajú v Spise varovaní o predchádzaní teroristickej radikalizácii (FSPRT), čo je databáza, ktorú Francúzi vytvorili po útokoch na redakciu časopisu Charlie Hebdo v roku 2015.

Le Penovej agenda

Vyhosťovanie cudzincov, ktorí sú vo Francúzsku považovaní za bezpečnostnú hrozbu, dlhodobo požaduje šéfka krajne pravicovej strany Národné zhromaždenie Marine Le Penová.

Francúzsko deportovalo v roku 2019 24 000 ľudí, čo je podľa údajov ministerstva vnútra najviac za posledných minimálne desať rokov. V rovnakom období tamojšie úrady vydali doklady o pobyte pre približne 275 000 cudzincov a prijali 140 000 žiadostí o azyl.

(tod, tasr)


Ďalšie články