Syn tvorcu Pána prsteňov sa stretol s pápežom Piom XII. Tolkien chcel byť v reholi

archívna snímka J.R.R. Tolkien portrét filmová adaptácia trilógia hollywoodske filmové štúdio New Line Cinema spor podiel zisky odškodné spisovatelia literatúra filmy filmová kinematografia kniha Hobbit sfilmovanie právny spor urovnanie J.R.R. Tolkien - autor trilógie The Lord of the Rings (Pán prsteňov). Foto: TASR/AP.

Syn svetoznámeho autora J. R. R. Tolkiena mal súkromnú audienciu u pápeža Pia XII. Chcel mu povedať, že zamýšľa vstúpiť do katolíckeho rádu. Tento objav však zrejme nie je všetko, informáciu priniesol vatikánsky denník L’Osservatore Romano.

Tolkien je hlboko katolícky autor, ku katolicizmu sa hlásil a jeho vieru cítiť aj v dnes už svetoznámom diele. O jeho vzťahu k náboženstvu v rodine vypovedá aj nová informácia, že najmladší syn Johna Ronalda Reuela Tolkiena mal súkromnú audienciu u pápeža Pia XII. (1939 – 1958), pretože chcel vstúpiť do rehole. Christopher Tolkien, ktorý editoval niekoľko kníh svojho otca, sa s pontifikom rozprával o svojom zámere vstúpiť do rádu dominikánov. Informoval o tom vatikánsky denník L’Osservatore Romano.

Christopher Tolkien, ktorý zomrel minulý rok, editoval spisbu svojho otca, vďaka čomu vyšli viaceré posmrtné diela populárneho svetového spisovateľa. Jeho syn žil utiahnutý život, a tak sa každá novinka o ňom prijíma so záujmom, napísal denník a dodal, že nedávny objav odhalil pracovník Prefektúry Pápežskej domácnosti. Pri listovaní dokumentov z pontifikátu Pia XII. našiel lístok s nápisom „Tolkien Christopher, rok 1947, sobota 29. marca.“

Oficiálny zoznam súkromných pápežových audiencií dosvedčuje, že v daný deň sa s talianskym pápežom stretli dvaja študenti Oxfordskej univerzity. O audienciu mala požiadať britská legácia (zastupiteľstvo) pri Svätej stolici. Žiadosť zdôvodňuje tým, že študent Peter Bentley sa chce pripojiť k reholi oratoriánov a druhý Christopher Tolkien zamýšľa vstúpiť k dominikánom v Anglicku, doplnil L’Osservatore Romano.

Britskí dominikáni však vo svojich archívoch v Oxforde neevidujú Christopherovu žiadosť o vstup do rehole. Potvrdil to bývalý generálny predstavený tohto rádu Timothy Radcliffe a zároveň rodinný priateľ Tolkienovcov, vysvetlil pre denník taliansky bádateľ Oronzo Cilli. Ani Christopherova rodina a jeho okolie nepotvrdili, že by prejavil aspoň minimálny záujem o vstup do katolíckeho rádu. Kňazom sa však stal najstarší syn slávneho spisovateľa John, a to rok pred zmienenou audienciou jeho brata u Pia XII.

…a to nie je všetko

„Tento nový a fascinujúci objav však nie je všetko“, podčiarkuje tolkienológ Cilli, ktorý chce najnovšie skutočnosti a ich protagonistov zahrnúť do svojej ďalšej práce. Oronzo Cilli pred rokom dostal Tolkienovu cenu za najlepšiu knihu, ktorú organizuje Tolkienova spoločnosť. Ocenili ho za nebývalú publikáciu, o ktorú sa podľa organizátorov dosiaľ nikto zatiaľ nepokúsil. Volá sa Tolkienova knižnica a je „sprievodca autorovým myslením“, nakoľko približuje, aké knihy známy spisovateľ vlastnil a čítal.

Mimoriadne úspešná trilógia Pán prsteňov sa považuje za knihu storočia a za dielo so silným kresťanským posolstvom a s biblickými odkazmi. J. R. R. Tolkiena niekedy označujú za najvplyvnejšieho autora fantasy. Jeho diela ako Hobit, Pán prsteňov či Silmarillion sa čítali vždy, ešte viac ich spopularizovali úspešné filmy Petera Jacksona. Je známe, že britský spisovateľ bol katolík i to, že napríklad sa mu nepáčila liturgická zmena Druhého vatikánskeho koncilu. Vyučoval angličtinu a literatúru na Oxfordskej univerzite spolu so svojím priateľom C. S. Lewisom. Aj ten bol plodný kresťanský autor a podobne ako J. R. R. Tolkien u svojich čitateľov uspel v literárnom žánri fantasy so sériou kníh s názvom Letopisy Narnie. Aj Narnia má za sebou úspešné filmy, posledný z nich však stále chýba.


Ďalšie články