Blaha špekuluje o štátnom terorizme podporovanom našou vládou. Korčok ho označil za nebezpečného extrémistu

Korèok na návšteve Nemecka Ivan Korčok. Foto: TASR/AP

Poslanec Ľuboš Blaha špekuluje, že peniaze slovenských daňových poplatníkov poslané opozícii do Bieloruska mohli byť zneužité na údajný pokus o atentát na prezidenta Alexandra Lukašenka. Minister zahraničia Ivan Korčok, ktorý bol pri podpore Bielorusov najviac činný, označil Blahu za nebezpečného politika a vyzval zákonodarcov, aby sa od neho dištancovali.

Podpredseda opozičného Smeru-SD Ľuboš Blaha položil v stredu na sociálnej sieti veľmi kontroverznú rečnícku otázku. Opýtal sa, či slovenská vláda podporuje štátny terorizmus. Podkladom pre túto teóriu bol údajný atentát na bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka plánovaný na 9. mája.

V súvislosti s jeho prípravou zatkla ešte minulý mesiac ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v spolupráci s bieloruskými kolegami z Výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) dvojicu Juras Ziankovič a Aľaxander Fiaduta.

V oficiálnom vyhlásení FSB k prípadu sa uvádza, že Fiaduta a Ziankovič zorganizovali spoločné stretnutie v Moskve, na ktorom podrobne opísali plán na „fyzickú likvidáciu“ bieloruského autoritárskeho predáka a puč, ktorého súčasťou malo byť aj prevzatie štátnych médií či ochromenie energetickej siete. Akciu mali zrealizovať skryté partizánske bunky.

Prezident hovorí o rozkaze z Washingtonu

Lukašenko v samostatnom vyhlásení uviedol, že skupina plánuje zavraždiť jeho aj jeho deti. „Našli sme prácu jednoznačne zahraničných spravodajských agentúr. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o Ústrednú spravodajskú agentúru, FBI, neviem, ktorý z Američanov tam pracoval,“ nechal sa počuť politik.

Lukašenko zároveň dodal, že je presvedčený, že atentát posvätilo najvyššie politické vedenie USA. Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov neskôr označilo všetky tvrdenia o zapojení americkej vlády do akcie za absolútne nepravdivé.

Fiaduta bol podľa portálu Deutsche Welle v 90. rokoch blízkym spolupracovníkom Lukašenka, kedy figuroval na pozícii jeho tlačového tajomníka, no neskôr sa stal jednou z popredných postáv miestnej opozície. Ziankovič je držiteľom dvojitého americko-bieloruského občianstva.

Blaha požaduje záruky o správnom toku peňazí

Aj tieto skutočnosti poslúžili Blahovi na to, aby zaútočil na slovenskú vládu. Konkrétne na ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS), keďže ten svojho času presadzoval vytvorenie fondu na podporu bieloruskej opozície. Blaha uvádza, že na tento účel bolo prisľúbených až 700-tisíc eur, relevantnejšie zdroje hovoria o 250-tisícoch eur.

„A teraz – kde máme záruky, že peniaze slovenských daňových poplatníkov neskončili v rukách tej časti bieloruskej opozície, ktorá pripravovala vraždu Lukašenka? Kde máme záruky, že minister Korčok nefinancoval štátny terorizmus? Pretože, ak mali organizáciu atentátu skutočne na svedomí Spojené štáty americké, ako tvrdí Rusko aj Bielorusko, ide o štátny terorizmus,“ napísal okrem iného Blaha.

Korčok: Blaha je nebezpečný politik

Šéf diplomacie na tieto obvinenia zareagoval vo štvrtok večer a nechal sa počuť, že poslanec Blaha je predstaviteľom „ultraľavicového extrémizmu“. „Konšpirácie poslanca Smeru-SD… dokazujú, že v súboji politických extrémistov padajú akékoľvek zábrany,“ napísal na sociálnej sieti.

„Považujem za prejav politického úpadku a hyenizmu, ak poslanec Národnej rady SR označí za podporu štátneho terorizmu našu slovenskú pomoc, ktorú poskytujeme bieloruským študentom, rodinám perzekvovaných osôb alebo novinárom vystaveným represáliám režimu Alexandra Lukašenka,“ pokračoval.

Osadenstvo parlamentu, ktoré sa hlási k hodnotám európskej sociálnej demokracie, zároveň vyzval, aby sa od tohto politika dôrazne dištancovalo. „Pán poslanec Blaha je nebezpečný politik, a preto nestačí nad ním mávnuť rukou, že to je šašo, ktorého si netreba všímať. Veci treba pomenovávať pravým menom,“ uzavrel Korčok.


Ďalšie články