Po očkovaní vakcínou AstraZeneca zomrela 47-ročná žena na poruchu zrážanlivosti krvi

Oèkovanie na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave Ilustračný obrázok. Foto: Jakub Kotian/ TASR

Štátny ústav pre kontrolu liečiv eviduje tretí prípad úmrtia po očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Pacientka vo veku 47 rokov bola očkovaná vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. Zomrela na trombózu, ktorá patrí medzi možné zriedkavé nežiaduce účinky. Genetické vyšetrenie zároveň potvrdilo poruchu zrážanlivosti krvi.

Vzhľadom na genetickú predispozíciu bol súvis medzi očkovaním a následnou trombózou stanovený ako pravdepodobný. TASR o tom informovala hovorkyňa ŠÚKL Magdaléna Jurkemíková.

Celkovo ŠÚKL dosiaľ prijal v súvislosti s očkovaním 4 196 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. „Z celkového počtu hlásení je 244 závažných, čo predstavuje 5,8 percenta hlásení. Celkovo bolo na Slovensku k 7. máju podľa údajov NCZI prvou dávkou zaočkovaných 1 164 981 osôb, druhou dávkou 549 768 osôb,“ priblížila hovorkyňa.

V predchádzajúcich mesiacoch boli uzavreté dva prípady úmrtí. Jedno po vakcíne Moderna, druhé po Comirnaty. V oboch išlo o pacientov vo vyššom veku s viacerými chronickými ochoreniami. „V oboch týchto prípadoch bola príčina úmrtia stanovená pitvou a súvisela s chronickými ochoreniami pacientov. Vzhľadom na to, že vzniknuté nežiaduce reakcie po očkovaní mohli prispieť k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtiami bola stanovená ako možná,“ skonštatovala hovorkyňa.

Bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc treba v prípade výskytu dýchavičnosti, bolesti na hrudníku, opuchu a bolesti končatín, pretrvávajúcej bolesti v oblasti brucha, neurologických príznakov, ako sú pretrvávajúca a silná bolesť hlavy, rozmazané alebo dvojité videnie, ale aj ak má pacient drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu.

Ako pripomína ŠÚKL, výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, veku, iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka. Vplyv má aj to, či ide o prvú alebo druhú dávku. „Pri tzv. mRNA vakcínach – Comirnaty a COVID-19 Vaccine Moderna boli pozorované častejšie a intenzívnejšie nežiaduce reakcie po druhej dávke vakcíny. Naopak, po vakcíne Vaxzevria boli po druhej dávke v klinických skúšaniach pozorované nežiaduce reakcie menej často a menej intenzívne,“ uviedla Jurkemíková.

Štátny ústav prijíma všetky hlásenia a v prípade potreby dožiada ďalšie informácie od odosielateľa. Počet prijatých hlásení podozrení na nežiaduce účinky závisí od počtu dostupných vakcín, zaočkovaných osôb, dĺžky obdobia používania jednotlivých vakcín a subjektivity odosielateľa hlásenia.

(tasr)


Ďalšie články