Maďarské testy ukázali, že Sputnik je v poriadku. Úzke kontakty už nemusia ísť do izolácie

Vladimír Lengvarský Ján Mikas Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a hlavný hygienik Ján Mikas. Foto: Martin Baumann/TASR

Očkovanie Sputnikom na Slovensku je o krok bližšie. Testy certifikovaného maďarského laboratória ukázali, že ampulky sú v poriadku. K posunu došlo aj na úrovni už zaočkovaných. Tí, čo sú súčasne asymptomatickí, nemusia ísť do karantény.

Výsledky testov vakcíny Sputnik V sú v poriadku. Rezort zdravotníctva dostal výsledky z Maďarska vo štvrtok (6. 5.). O ďalšom vývoji v súvislosti s touto vakcínou bude ministerstvo komunikovať s odborníkmi a s ruskou stranou. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

V prípade tejto vakcíny sú podľa ministra riešením dve možnosti. „Povoliť a nepovoliť,“ vyhlásil s tým, že Sputnikom sa bude môcť začať očkovať až po súhlase z ruskej strany. Výsledky testov vzoriek Sputnika V musia Rusi doručiť slovenskej strane do konca mája.

Očkovať by sme mohli po tom, čo minister Lengvarský vydá povolenie na terapeutické použitie neregistrovaného lieku.

Asymptomatickí zaočkovanci nie sú nebezpeční

Úzke kontakty pozitívnych osôb na nový koronavírus už nebudú musieť ísť do izolácie, ak nemajú príznaky ochorenia a sú zaočkované. V piatok o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. Platiť by to malo od pondelka 10. mája.

Aby osoba nemusela ísť do karantény, musí byť najmenej 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 alebo štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vektorovej vakcíny. Výnimku z izolácie si môžu uplatniť aj ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a do 180 dní od prekonania sa dali zaočkovať, pričom od prvej dávky očkovania ľubovoľnou vakcínou uplynuli aspoň dva týždne.

(tasr, est)


Ďalšie články