Visolajský: Kto odmieta vakcínu, má byť v lockdowne

Zasadnutie Ústredného krízového štábu Peter Visolajský. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pôvodné sľuby o tom, že občania nezaočkovaní proti COVID-19 nebudú diskriminovaní a nebudú vystavení sociálnemu tlaku, sa nemusia naplniť. Priznáva to rezort zdravotníctva a najnovšie na zmenu filozofie tlačí aj šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Podľa jeho mienky nastal čas, aby sme reštrikčné opatrenia nariaďovali podľa toho, či je človek očkovaný alebo nie.

To, do akej miery možno či nemožno obmedziť práva nezaočkovaných osôb, je téma stará takmer ako aktuálna pandémia sama. Na Slovensku dlho panoval konsenzus, že vakcinované osoby by oproti tým nevakcinovaným výhody mať nemali a že očkovanie povinné nebude.

Za dobrovoľnosť očkovania sa minulý rok prihováral aj vtedajší premiér Igor Matovič. V novembri v Rádiu Expres uviedol, že štát by síce mal začať s veľkou kampaňou, ale zároveň dodal, že „ak by sme spravili povinné očkovanie, presiahli by sme mieru únosnosti“.

K rovnakému názoru dospeli nielen politici, ale aj kompetentnejšie medicínske autority a štátne orgány. Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky rovnako vlani na jeseň capslockom ubezpečoval, že „nejdeme zavádzať povinné očkovanie proti COVID-19“.

Myšlienku povinnej vakcinácie zmietol v lete 2020 zo stola aj epidemiológ Vladimír Krčméry, ktorý sa neskôr stal prvou zaočkovanom osobou v krajine. „Očkovanie proti chrípke ani koronavírusu nebude povinné. Neviem si to predstaviť. Žiaden zdravotný systém neunesie, aby sa pri týchto dvoch chorobách zaviedlo povinné očkovanie,“ povedal pre Aktuality.

Nielen doma, ale aj v Európe

Diskrimináciu osôb, ktoré nebudú zaočkované, na svojom webe vylučuje aj Európska komisia. Konkrétne napríklad v materiáli, kde vyvracia dezinformácie späté s očkovacími pasmi. Osvedčenie o očkovaní vraj nebude znamenať „ďalšie obmedzenia“ či zákaz cestovania.

Ešte nekompromisnejšia je v tomto ohľade rezolúcia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Tá v bode 7.3.1 jasne vyžaduje, aby boli „občania informovaní, že očkovanie nie je povinné a že nikto nie je pod politickým, sociálnym alebo iným tlakom na očkovanie, ak si to neželá“.

Podľa Visolajského nastal čas viazať reštrikcie na zaočkovanosť

Postupom času však tento pomerne jasný odkaz bledne a možná kategorizácia ľudí na dve skupiny sa dostáva do hry. Ako vo štvrtok informoval Štandard, zaočkovaní ľudia by podľa ministra zdravotníctva predsa len mohli mať výhody. Presné mechanizmy ale neuviedol. Niektoré benefity tu však podľa neho už máme. Ľudia, ktorí sú zaočkovaní, sa nemusia testovať, uviedol Vladimír Lengvarský.

Hmlistú predstavu o tom, ako by to mohlo vyzerať, prinášajú správy zo zahraničia. Izrael napríklad zakázal nezaočkovaným osobám vstup do interiéru reštaurácií, v USA prišlo aj na obmedzovanie vstupu do posilňovní a Írsko zase udelilo plne zaočkovaným osobám isté privilégiá pri stretávaní sa.

Zhruba v rovnakom čase ako rezort pritiahol uzdu aj predseda Lekárskeho odborového združenia a exčlen krízového štábu Peter Visolajský. „Myslím, že s dostatkom vakcín už nastal čas, aby sme reštrikčné opatrenia už nariaďovali podľa toho, či je človek očkovaný alebo nie. Kampaň na podporu očkovania hlása, že očkovanie je sloboda, tak tento slogan skutočne naplňme! Ten, kto sa chce chrániť vakcínou, bude vakcínou chránený a lockdown nepotrebuje. Ten, kto vakcínu odmieta, musí sa chrániť lockdownovými opatreniami, karanténou a testovaním,“ uviedol.


Ďalšie články