Desiatky kňazov v Latinskej Amerike umierajú na COVID-19 pri pomoci núdznym

Venezuela1 Veľkonočná nedeľa na dvore katedrály San Cristóbal. Biskup Mario Moronta podľa tradície žehná nielen štyri svetové strany, ale aj „sesterskú“ krajinu Kolumbiu. Foto: Diecéza San Cristóbal / ACN

Cirkev v Latinskej Amerike pandemická pohroma nešetrí. V roku 2020 a prvom štvrťroku 2021 zomierali na COVID-19 desiatky kňazov. Infikovali sa pri výkone svojho povolania: spovedaní, duchovnom sprevádzaní či pomoci chudobným.

Vo Venezuele dostalo od začiatku pandémie COVID-19 desať percent kňazov (201 z celkovo 2 002 kňazov) a 24 z nich ochoreniu podľahlo. Konferencia biskupov Venezuely (CEV) o tom v liste informovala pápežskú nadáciu ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi. „Vo Venezuele sa desať percent duchovných infikovalo koronavírusom. Počet zomrelých tvorí 11,9 percenta nakazených a 1,2 percenta všetkých kňazov v krajine,“ uvádza vo vyhlásení CEV.

Argentínski biskupi konštatujú, že duchovní sa pastoračnej činnosti kontaktu s koronavírusom nemajú šancu úplne vyhnúť. „Kňazi, ktorí nasledovali povolanie do služby blížnym a svoje poslanie lekárov duší, vedia, že napriek preventívnym opatreniam v kostoloch a dodržiavaniu hygienických pravidiel jestvuje riziko, že sa nakazia, ba dokonca možnosť, že nákaze podľahnú.“

 Kňazská vysviacka v Katedrále svätého Petra v diecéze La Guaira, biskup Raúl Biord Castillo. Na slávnosti sa merala teplota, dodržiavali rozostupy, dezinfikovali ruky, nosili masky a kapacita chrámu bola obmedzená na 50 percent. Foto: ACN

Vážna situácia v Mexiku a Peru

Podľa informácií ACN je situácia duchovných v Mexiku ešte náročnejšia. Katolícke multimediálne centrum (CCM) uvádza, že od začiatku pandémie roku 2020 do marca 2021 zomrelo na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 celkovo 245 duchovných a rehoľníkov. Medzi mŕtvymi sú piati biskupi, 221 kňazov a rehoľníkov, 11 diakonov a osem rehoľníčok. V správe zverejnenej vo februári [údaje sa odvtedy aktualizovali, pozn. red.] CCM konštatuje, že najviac zasiahnutými oblasťami sú arcidiecézy Guadalajara, Mexiko, Puebla, Morelia, San Luis Potosi, Toluca a Tlalnepantla.

V Peru je tiež veľmi vážna situácia. Katolícku cirkev tu v súvislosti s pandémiou zasiahla smrť biskupa Luisa Armanda Bambaréna Gaslumendiho, bývalého predsedu Konferencie biskupov Peru, ktorý zomrel 19. marca 2021. V tom istom mesiaci ochoreniu COVID-19 podľahol aj Eduardo Peña Rivera, kaplán Peruánskeho letectva v meste Piura na severe krajiny. Zatiaľ posledné úmrtie zaznamenali 16. apríla 2021 – zomrel otec Dergi Facundo, mladý kňaz, ktorý ľuďom trpiacim covidom na severe Peru vysluhoval sviatosti.

Kolumbia prišla o duchovné osobnosti

Kolumbia zase oplakáva stratu biskupa – Luis Adriano Piedrahita zo Santa Marty zomrel 11. januára 2021. Podľa informácií, ktoré má ACN k dispozícii, na konci roku 2020 v priebehu dvoch týždňov zomrelo desať jezuitov (celkovo od apríla 2020 až 12), ktorí žili v spoločnom dome v mestskej časti Chapino v Bogote.

Veriacich v kolumbijskom hlavnom meste mimoriadne zasiahla smrť Gabriela Gutiérreza Ramíreza. Tohto františkána, ktorý ochoreniu podľahol 2. apríla 2021, prezývali Anjel ulíc – bol známy svojím apoštolátom medzi bezdomovcami a založil nadáciu Milosrdenstvo pre ulicu (Callejeros de la Misericordia).

V Bolívii tiež zomierajú kňazi

Z Bolívie nemá ACN žiadne aktualizované údaje, ale portál Informácie z bolívijskej komunity (Información de la Comunidad de Bolivia) v polovici roku 2020 uviedol, že až do toho času na ochorenie COVID-19 zomrelo 13 kňazov. Bol medzi nimi i biskup Eugenio Scarpellini z El Salto. Vo februári 2021 ochoreniu podľahlo ďalších päť kňazov v arcidiecéze Cochabamba.

Ako funguje pastorácia počas covidu v Bolívii. Foto: ACN

„Život Cirkvi nie je pokojný,“ hodnotí celkovú situáciu vo Venezuele José Trinidad Fernández, biskup Caracasu a generálny sekretár CEV. Ľudí prosí, aby nestrácali nádej, veď aj v každodennom živote ich sprevádza Boh, pretože sú Božím chrámom. „Boh žije v srdci a v ňom nemôže mať miesto smútok, rozčarovanie ani sklamanie.“

CEV opisuje, ako sa veriaci uprostred strachu a bolesti spôsobených pandémiou usilujú priblížiť k Bohu, aby utešil ich duše. „Kňazi preto reagujú na túto základnú potrebu a ľudsky sa úplne obetujú. Venujú pritom pozornosť dodržiavaniu všetkých potrebných preventívnych opatrení.“

Kňazi a rehoľníčky sa často nakazili pri službe najnúdznejším alebo pri starostlivosti o zdravie ich duší. To je niečo mimoriadne dôležité – kresťanom totiž nejde len o zdravie tela.

Text vychádza v spolupráci s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá od roku 1947 pomáha núdznym, ktorí trpia, sú prenasledovaní pre vieru, alebo sú v existenčnej núdzi.


Ďalšie články