Najviac zaočkovaná krajina sveta sa borí s novou vlnou a zatvára školy

Peggy_Vidot_vaccination_COVID-19 Seychelská ministerka zdravotníctva Peggy Vidotová dostáva vakcínu proti Covid-19. Foto: Wikimedia

Seychely v posledných dňoch pre enormné rozšírenie covidu pristúpili k zatváraniu škôl, rušeniu športových aktivít či verejných zhromaždení. Je to tuctová správa iba do momentu, pokiaľ si neuvedomíme, že ide o najviac vakcinovanú krajinu sveta.

Očkovanie obyvateľstva je vo všeobecnosti považované za jediné východisko z covidovej pandémie smerom k slobode. Skúsenosti zo sveta však ukazujú, že ani jeho pomerne vysoká hladina nemusí posunúť pojem lockdown do okrajovej časti slovnej zásoby.

Takýmto čerstvým príkladom je ostrovná republika Seychely považovaná za jeden z najlukratívnejších dovolenkových rajov vôbec. Hoci má v prepočte na hlavu plne zaočkovaných neporovnateľne viac obyvateľov ako Slovensko, v súčasnosti výrazne sprísňuje reštrikcie.

Po tom, ako v priebehu troch dní na prelome apríla a mája zaznamenala až 500 nových prípadov, na dva týždne zatvára školy, ruší športové aktivity, skôr ukončuje prevádzku podnikov a zakazuje niektoré zhromaždenia. Informuje o tom BBC. Aj keď ide z nášho pohľadu o zanedbateľný počet, treba zohľadniť, že na tomto ostrove v indickom oceáne žije menej ako 100-tisíc obyvateľov.

Ministerka hovorí o kritickej situácii

Zdravotníci tam podali obe dávky asi 62 percentám obyvateľstva. Mimochodom, 60 percent je hladina, ktorú má v zmysle v Národnej stratégie očkovania ako minimálny podiel zaštepenej populácie určenú aj Slovensko. V prepočte do našich reálií ide asi o 3,3-milióna občanov.

„Napriek všetkému mimoriadnemu úsiliu, ktoré vyvíjame, je situácia s Covidom-19 v našej krajine v súčasnosti kritická, keďže minulý týždeň bolo hlásených veľa každodenných prípadov,“ uviedla v utorok na tlačovej konferencii ministerka zdravotníctva Peggy Vidotová.

V krajine sa nachádza aktuálne tisíc aktívnych prípadov, pričom tretina sa týka tých ľudí, ktorí dostali dve dávky vakcíny. Zvyšok obdržal buď jednu dávku, alebo nebol očkovaný vôbec. Viac ako štyri pätiny aktívnych prípadoch diagnostikovali medzi občanmi Seychel, zvyšok testovaných tvorili cudzinci.

Očkovací premianti

Ostrovania začali s očkovaním svojej populácie na začiatku roka pomocou látky čínskej výroby Sinopharm, ktorú im dali do daru Spojené arabské emiráty. Testy v ríši stredu a Spojených arabských emirátoch stanovili jej účinnosť na 79 percent, respektíve 86 percent.

Nepatrné množstvo podaných vakcín (niečo viac ako dve percentá) podľa portálu Bloomberg predstavujú aj látky s označením Covishield, čo je verzia AstraZenecy vyrábaná v Indii na základe licencie.

Seychely sú najviac zaočkovanou krajinou na planéte. Z najbližšej vzdialenosti jej dýcha na chrbát Izrael so zhruba 56 percentami zaštepených. Covidom sa v nej nakazilo asi 6400 obyvateľov a podľahlo mu 28 pacientov.

Hoci na nekompromisné vyhlásenia o neúčinnosti vakcín po tejto skúsenosti neexistuje priestor (už len z titulu, že nakazený sa nerovná chorý), príklad relatívne izolovaných Seychel je pozoruhodným javom, ktorý môže autoritám dopomôcť k lepšiemu pochopeniu Covidu-19 a zaujatiu efektívnejšej protipandemickej stratégie.


Ďalšie články