Ako sa hrali naši: Výstava, kde sa zahráte a zaspomínate na detstvo

hrackyMZ6 Hipp&Hopp, veselí akrobati, Rakúsko, 1920-1925. Foto: Matúš Zajac

Múzeum mesta Bratislava v decembri minulého roka uviedlo výstavu Ako sa hrali naši. Po dvoch dňoch sa výstava musela zatvoriť pre sprísnené opatrenia pre covid. Koncom apríla sa však opäť otvorila a potrvá do januára 2022.

Tento rok zatiaľ galériám a múzeám neprial. Postupne sa však uvoľňujú opatrenia a s nimi sa otvárajú tiež priestory výstav. Jednu takú výstavu s názvom Ako sa hrali naši sme navštívili aj my. 

Múzeum mesta Bratislava sprístupnilo výstavu historických hračiek v decembri 2020. No po dvoch dňoch museli výstavu zatvoriť pre sprísnené pandemické opatrenia. Svoje brány znovu otvorila po pár mesiacoch a trvať bude do januára 2022.

Autorka Marta Janovíčková nás výstavou sprevádzala. Výstava obsahuje zbierku hračiek od druhej polovice 19. do konca 20. storočia. Jeden z jej cieľov je zotretie generačných rozdielov. Je určená pre malých aj veľkých. Dospelí ľudia si môžu zaspomínať na hračky, s ktorými sa hrali, keď boli malí a zas tie menšie deti môžu vidieť, s čím sa hrali ich rodičia a starí rodičia.

Monopost, RIMA Record, Nemecká demokratická republika, 1955-1960. Foto: Matúš Zajac

Janovíčková nám priblížila, kedy začala vznikať táto zbierka: „Koncom 60. rokov sa začala tvoriť zbierka hračiek a v posledných rokoch sme sa zbierke začali viac venovať, kde sme zbierali hlavne hračky z druhej polovice 20. storočia.“

Síce sa zbierka nezbierala systematicky, ale podarilo sa podľa slov Janovíčkovej zohnať také gro hračiek, ktoré boli najčastejšie používané v minulosti. Najviac hračiek sa im podarilo získať v čase, keď sa začalo búrať Staré Mesto a ľudia sa sťahovali do iných častí, kde si už zo sebou nechceli sťahovať svoje staré hračky.  

Medzi najstaršie hračky, ktoré na výstave môžete vidieť, je bábika Elza z roku 1850. Ide o bábiku, ktorá bola vyhotovená pre mešťanské rodiny. Veľa hračiek vyzerajú skoro ako nové, no niektoré museli prejsť rukami reštaurátorov, aby ich dostali do stavu vhodného na výstavu.

Hračky, ktoré môžeme vidieť na výstave, sú zoradené podľa určitých kategórií, kde vidíme hračky pre najmenších, bábiky, kočíky pre dievčatká, bábkové divadlo, cínových vojačikov, železnice a autíčka, zvieratká, stavebnice alebo kuchynky.

Autorka výstavy Marta Janovíčková. Foto: Matúš Zajac

Na výstave nás zaujali hlavne exponáty, ktoré vyzerali ako presné kópie zväčšených vecí. Dokonca niektoré spĺňali aj ich funkcie. Napríklad malý sporáčik, ktorý fungoval a dalo by sa ňom variť, no neopatrné dieťa by sa mohlo aj popáliť.

Podobne to bolo aj pri malom šijacom stroji, ktorý dokázal šiť. Videli sme aj malé porcelánové šálky s tanierikmi. V súčasnosti sú takéto hračky skôr vzácnosťou, väčšinou sa kupujú plastové hračky, s ktorými si dieťa nemôže ublížiť alebo ktoré sa nedajú rozbiť či rýchlo zničiť.

Po prehliadke približne 1 600 hračiek sme sa presunuli do druhej časti prehliadky. Tá nám ponúka možnosť zahrať sa a a zaspomínať si na vlastnej koži. O interaktívnu časť prehliadky sa postarali Beáta Husová a Martina Pavlikánová.

V interaktívnej časti si autorky pripravili pre rodiny rôzne hry od 20. do 40. rokov 20. storočia. Nápad na zrealizovanie tejto časti dostali autorky pri návšteve depozitára, kde videli množstvo hračiek. „Chodili sme sa za kolegyňou a nakoniec sme sa zhodli na tom, že spravíme z toho projekt. Veľmi spontánne vznikol rovno aj názov projektu Ako sa hrali naši, a s týmto názvom sme spravili aj výstavu. Projekt trval dva roky,“ približuje začiatky Beáta Husová.

Táto časť pozostáva zo šiestich priestorov. Prvý priestor je zväčšená kuchynka, ktorú mohli vidieť aj na výstave.

Autorky interaktívnej časti. Beáta Husová a Martina Pavlikánová. Foto: Matúš Zajac

Niektoré hračky, ktoré sa na výstave nachádzali, si deti môžu vyrobiť aj sami. Týmto sa rozvíja aj ich motorika. Vyrobiť si môžu VB auto alebo hojdacieho koníka z papiera. Ďalšou hračkou, ktorú si môžu vyrobiť, je vĺčik zotrvačník, čo je už historickou hračkou a mladá generácia ju už nepozná.

Najpútavejším miestom v interaktívnej časti je jednoznačne zväčšená hra Človeče, nehnevaj sa, ktorá patrí medzi veľmi staré, no stále obľúbené hry. Táto hra pochádza z Indie, neskôr ju prebrali Nemci a u nás sa preslávila hlavne pod českým názvom Človeče, nezlob se.

Foto: Matúš Zajac

Interaktívnu časť dopĺňa produkcia troch príbehov o hračkách, ktoré pripravila Beáta Husová a tie zdramatizoval Lukáš Latinák a návštevníci si ich môžu na výstave pozrieť vo forme audiovizuálneho diela.

Výstava bude k dispozícii ešte deväť mesiacov. Odtiaľ pôjdu hračky do depozitára, kde sa aj teraz nachádzajú hračky, ktoré sa na výstavu nezmestili. Dokopy ich bolo tritisíc na výstave a k dispozícii je 1 600. V zbierke plánujú ešte pokračovať a o niekoľko rokov pripraviť ešte väčšiu výstavu, ako je táto.


Ďalšie články