Bellingcat: Údajní agenti GRU Miškin a Čepiga teraz pracujú pre Kremeľ

Na videosnímke vydanej 13. septembra 2018 Alexander Petrov (vpravo) a Ruslan Boširov počas rozhovoru pre televíziu RT v Moskve. Foto: TASR/AP

Investigatívna skupina sľubuje, že už čoskoro zverejní podrobnejšie informácie.

Údajní spolupracovníci ruskej vojenskej rozviedky GRU Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga, známi pod pseudonymami Alexandr Petrov a Ruslan Boširov boli podľa investigtívnej skupiny Bellingcat povýšení a momentálne pracujú v Kremli. Obaja muži sú podozriví z útoku nervovoparalytickou látkou novičok na dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu vo Veľkej Británii v roku 2018, ako aj z výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014.

„Môžem len povedať, že sú zdraví a pracujú v štátnych službách. Získali nové zamestnanie, pretože už nemôžu pracovať ako špióni. Stali sa takpovediac dôležitými predstaviteľmi Kremľa pre rôzne (ruské) regióny,“ uviedol pre Novinky.cz investívny novinár Hristo Grozev. Člen skupiny Bellingcat zároveň avizoval, že na danú tému už čoskoro publikuje podrobnejšou správu.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov v reakcii na dané informácie vyhlásil, že si nie je vedomý toho, že Petrov a Boširov pracujú pre Kremeľ. „Pracovať pre Kremeľ v zásade nie je možné. Kremeľ je historická budova, ktorá je zapísaná do dedičstva UNESCO. Je v ňom sídlo prezidenta Ruskej federácie a jeho administratívy. Neviem o tom, že by pracovali v administratíve. Nemyslím si, že tomu tak je, v administratíve totiž nie je oddelenie zaoberajúce sa športovou výživou,“ vyhlásil Peskov s odkazom na dávnejšie interview, v ktorom obaja údajní agenti vyhlásili, že pracujú v sfére športovej výživy.

Pátranie po údajných ruských agentoch, ktoré vyhlásila česká polícia. Zdroj: Twitter

Podľa zistení spravodajských portálov Insider a Bellingcat sú obaja muži v skutočnosti agentami oddelenia GRU č. 29155, ktoré sa špecializuje na operácie v zahraničí. Ich skutočné mená sú Alexander Miškin a Anatolij Čepiga. Miškin sa podľa dostupných informácií narodil v roku 1979 v dedine Lojga v Archangeľskej oblasti a nadobudol lekárske vzdelanie na vojenskej akadémii. Ešte počas štúdia mu mali ponúknuť prácu v GRU, pričom v roku 2010 sa pod novým menom presťahoval do Moskvy. O Čepigovi je známe, že sa tiež narodil v roku 1979 v Amurskej oblasti. Ide o plukovníka GRU s najvyšším čestným titulom Hrdina Ruskej federácie. Ten mal údajne dostať za účasť na anexii Krymského polostrova, pričom podieľať sa mal aj na evakuácii zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča do Ruska.


Ďalšie články