Maďarský poslanec prišiel do parlamentu hlasovať nakazený covidom. Pár dní predtým oslavoval pokrok v očkovaní

Viktor Orbán Maďarský premiér Viktor Orbán reční v úvode rozpravy na zasadnutí parlamentu v Budapešti. Foto: TASR/AP

Dvojica maďarských opozičných strán udala koaličného poslanca Zsolta Becsóa, ktorý prišiel do parlamentu s jasnými príznakmi COVID-19. Vláda koalícia potrebovala tesnú dvojtretinovú väčšinu na schválenie dôležitého zákona o univerzitách. Opozícia teraz vyzýva poslanca, aby sa vzdal mandátu.

Maďarský koaličný poslanec Zsolt Becsó prišiel minulý týždeň hlasovať do parlamentu, hoci sa cítil chorý a nemal čuch ani chuť. Mal teda všetky príznaky nákazy koronavírusom. Informáciu priniesol portál Euractiv.

Poslanec len tri dni pred hlasovaním na sociálnu sieť Facebook nahral fotku z terase reštaurácie. Oslavoval pokrok v očkovaní a otvorení terás a barov v Maďarsku. Už krátko nato začal pociťovať prvé príznaky.

Napriek tomu prišiel na hlasovanie o novom zákone o maďarských univerzitách. Na zákon bola potrebná dvojtretinová väčšina, ktorú má vládna väčšina len tesne, a tak každý hlas zavážil. Ešte ten istý deň išiel na test, ktorý mu nákazu potvrdil.

Parlament zákon schválil, čím sa väčšina univerzít dostala spod štátu do správy nadácií. Podľa opozície sú nadácie napojené na vládnu stranu Fidesz.

Opozičné strany Momentum a Párbeszéd to považujú za jasné porušenie epidemických opatrení a ohrozenie ostatných poslancov. Becsóa vyzvali, nech sa vzdá mandátu. Poslanec sa bráni, že ochorel napriek očkovaniu.


Ďalšie články