Poslanci v prvom kole rozhodli. Eštebáci môžu prísť o časť výsluhových dôchodkov

služobný preukaz Prísne tajné ! dejiny štátna bezpeènos Služobný preukaz policajta z komunistického režimu. Foto: Henrich Mišovič/TASR

Príslušníci represívneho štátneho aparátu za minulého režimu pravdepodobne prídu o časť výsluhových dôchodkov. Vo štvrtok o tom rozhodli poslanci parlamentu a vec posunuli do druhého čítania. Navrhovatelia právnej úpravy uvádzajú, že z ich strany nejde o akt pomsty, ale cieľom je nastolenie spravodlivosti.

Národná rada SR dnes suverénne v prvom čítaní schválila návrh zákona o odobratí nezaslúžených benefitov predstaviteľom komunistického režimu. Ak bude proces úspešne dovedený do konca, v praxi bude znamenať hlavne krátenie dôchodkov bývalým príslušníkom Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Za návrh hlasovalo 75 poslancov, proti bolo 27, zdržalo sa ich 10 a nehlasovali traja. V pléne bolo celkovo prítomných 115 zákonodarcov. Budúci mesiac by si na neho mali posvietiť kompetentné výbory.

V ÚPN sa zrejme zapotia

Legislatívnu zmenu, o ktorú sa v minulosti viackrát neúspešne snažili ponovembroví politici, tentoraz navrhujú zákonodarcovia naprieč celým koaličným spektrom. Jeho hlavnou predkladateľkou však je poslankyňa OĽaNO Anna Adrejuvová.

Politička ešte na sklonku apríla v rozhovore pre Štandard uviedla, že počet ľudí, ktorých sa táto zmena dotkne, odhaduje na zhruba sedemtisíc. „Zákon nedopadá na všetkých príslušníkov armády a polície, ale len na tých, ktorí slúžili režimu predovšetkým v spravodajských zložkách, respektíve tieto zložky riadili,“ povedala. Nevylúčila takisto, že si v budúcnosti posvietia aj na komunistických prokurátorov a sudcov.

Pôvodne sa rátalo s tým, že odobratie výsluhových penzií bude plošné a vo výške 50 percent. Prevážil však mechanizmus individuálneho posúdenia. Všetky potrebné materiály o minulosti eštebákov bude v prípade schválenia zhromažďovať Ústav pamäti národa (ÚPN), čo si môže vyžiadať posilnenie jeho personálnych kapacít.  

Andrejuvová bola v nedávnej minulosti aktívna aj na strane obetí totality, keď docielila zvýšenie príspevku pre veteránov protikomunistického odboja z 5 na 10 eur za každý mesiac uväznenia. Suma sa rovnako zvyšuje aj pre siroty veteránov.

Nejde vraj o pomstu, ale o spravodlivosť

Poslanci v dôvodovej správe argumentujú tvrdením, že vyvodenie zodpovednosti voči predstaviteľom minulého režimu, ktorí dodnes požívali nadpriemerné výhody, sa po roku 1989 obmedzilo iba na symbolickú mieru.

„Zákon má zároveň slúžiť aj ako aj varovanie do budúcnosti, že porušenia základných ľudských práv a slobôd zo strany akéhokoľvek režimu nebudú tolerované, a osoby, ktoré taký režim podporujú, nebudú za svoju službu v prospech neho žiadnym spôsobom privilegované,“ píše sa v dôvodovej správe.

Kompetentní jedným dychom dodávajú, že účelom zákona nie je žiaden akt pomsty voči zasiahnutým osobám, ale cieľom je nastolenie základnej spoločenskej spravodlivosti na Slovensku.

Ich iniciatíva sa odvoláva na to, že podobné ustanovenia už prijali iné európske štáty, ako sú Česko, Poľsko, Lotyšsko či Estónsko, a že pri nich nezistili rozpor s národným ani európskym právom.

Blaha hovoril o útoku na seniorov

Jedným z najaktívnejších odporcov zmien je poslanec opozičného Smeru Ľuboš Blaha. Ten v stredu vládnych poslancov obviňoval z „ďalšieho útoku na seniorov“ a nechal sa počuť, že z ich strany ide o „prejav nenávisti voči staršej generácii“.

„Matovič sa rozhodol, že spolu s poslankyňou Andrejuvovou zoberú všetkým ľuďom, čo počas bývalého režimu pracovali v polícii, armáde či iných bezpečnostných zložkách ich dôchodky,“ uviedol s tým, že ide o „primitívny antikomunizmus“.


Ďalšie články