Očkovaní ľudia budú mať výhody, avizuje ministerstvo. Pripúšťa aj možnosť výberu vakcíny

Ooèkovanie v prvom ve¾kokapacitnom krajskom oèkovacom centre v Košiciach Ilustračný obrázok. Foto: František Iván/ TASR

Ochota očkovať sa je nízka, ministerstvo zdravotníctva preto posilňuje očkovaciu kampaň. Plánuje tiež zmeny v čakárni na očkovanie a výhody pre zaštepených. Minister zvažuje sprístupniť očkovanie Pfizerom aj pre päťdesiatnikov.

Záujem o očkovanie proti koronavírusu podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) nedosahuje čísla potrebné na získanie kolektívnej imunity. Na to je potrebné zaštepiť aspoň 60 percent populácie. V nedeľňajšom prieskume agentúry Median pre RTVS len 58 percent respondentov uviedlo, že už boli alebo sa plánujú dať zaočkovať.

Po otvorení čakárne pre ľudí od 16 rokov sa do systému prihlásilo približne 130-tisíc občanov. Podľa údajov Štatistického úradu je v tomto vekovom rozhraní na Slovensku približne 1,7 milióna ľudí. Ochotu štepiť sa tak prejavilo len 4,5 percenta z nich. Očakáva sa, že v nastávajúcich dňoch bude záujem klesať.

K tretiemu máju bolo v čakárni celkovo približne 258-tisíc ľudí zaregistrovaných na očkovanie prvou dávkou vakcíny. 

Podľa odhadov exšéfa NCZI Róberta Suju dosiahneme preočkovanosť na úrovni 38 percent, čo predstavuje približne dva milióny očkovancov. Ak k tomu prirátame viac než 670-tisíc ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, Slovensko by malo približne 50-percentnú imunitu.

V hre je Pfizer od 50 rokov

Po stredajšom rokovaní vlády minister Vladimír Lengvarský povedal, že termíny vo všetkých očkovacích centrách sú počas tohto víkendu plné. Rezort chce ľudí nabádať na štepenie naďalej.

Jednou z možností je rozšíriť očkovanie mRNA vakcínou Pfizer, o ktorú je na Slovensku najväčší záujem. Minister pripustil, že aktuálne sa analyzujú logistické možnosti pre široké použitie tejto očkovacej látky. Skladovať sa totiž musí pri mínus 70 stupňoch Celzia a po rozmrazení smie byť pri chladničkovej teplote len päť dní.

Ak minister usúdi, že je to technicky možné, dodávky Pfizeru do jednotlivých očkovacích centier sa zvýšia a povolí sa štepiť ňou kategóriu ľudí nad 50 rokov. Doteraz sa ňou očkovali len seniori nad 60 rokov a rizikoví pacienti. Diskutuje sa aj o možnosti vybrať si vakcínu. Ak budú dodávky Pfizeru v treťom kvartáli dostatočné, nevylučujem túto možnosť, pripustil Lengvarský.

To by mohlo motivovať ľudí, ktorí sa obávajú silných vedľajších účinkov a možných nežiaducich účinkov AstraZeneca.

Ministerstvo posilňuje očkovaciu kampaň a sľubuje výhody

Od mája spustil rezort novú očkovaciu kampaň, ktorá má tri fázy. Ľudí chce motivovať aj tým, že plne zaočkovaní ľudia budú mať výhody. Presné mechanizmy minister neuviedol. Niektoré benefity tu podľa neho už máme.

Ľudia, ktorí sú zaočkovaní, sa nemusia testovať, uviedol Lengvarský.

Najväčšou výhodou očkovania, pochopiteľne, zostáva ochrana pred nákazou SARS-CoV-2 a ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Kým rizikové skupiny obyvateľstva sa ochorenia boja, zdravých občanov sa štáty pokúšajú motivovať k štepeniu.

Očkovanie je popri negatívnom teste a potvrdení o prekonaní ochorenia jednou z možností pripravovaného covid pasu, ktorý umožní jednoduchší pohyb medzi štátmi Európskej únie.

Štáty, v ktorých je vyššia preočkovanosť, povoľujú zaočkovaným pohyb v exteriéri bez rúška. Dôkaz o štepení uľahčuje aj návštevu verejných podujatí či cestovanie bez nutnosti karantény. Pre zaočkovaných sú v zahraničí tiež prístupnejšie návštevy spoločných priestorov, čo vedie k otváraniu ekonomiky.


Ďalšie články