Matovič predstavil piliere reformy. Na dieťa má ísť mesačne 200 eur

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Základnými piliermi daňovej a odvodovej reformy za vyše dve miliardy eur budú férové dane, jedna daň a jeden odvod, ako aj 200 eur mesačne na dieťa. Uviedol to na tlačovej besede minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Reforma bude podľa jeho slov „výrazne prorodinná“. Zároveň poprel medializované informácie o možnom náraste DPH na 25 percent. Na Facebooku krátko predtým napísal, že ide o „blud“, ktorý rozšíril jeho „kolega S“, najnovšia skratka pre lídra SaS Richarda Sulíka.

O daňovo-odvodovej reforme sa podľa neho diskutovalo od leta minulého roka. Podrobnosti reformy by chcel predstaviť za „pár týždňov“, podľa jeho slov možno „o dva týždne“.

„Slovensko nevyhnutne potrebuje poctivú daňovo-odvodovú reformu, ktorá bude prorodinná, ktorá dramaticky zjednoduší systém a ktorá zabezpečí, aby všetky subjekty platiace dane mali pocit, že je fér,“ povedal minister financií.

Nové pravidlá reformy majú podľa Matoviča platiť od budúceho roka. Pri jej presadzovaní je ochotný sa prípadne dohodnúť aj s opozíciou.

Matovič vyčíslil náklady reformy na asi 2,5 miliardy eur. Má byť financovaná z viacerých zdrojov, v konečnom dôsledku bude reforma deficitná. „Určite to bude viaczdrojové financovanie. Zároveň počítame s tým, že celkový výsledok (reformy) bude deficitný. Chceme prispieť niekoľkými sto miliónmi do tejto reformy s tým, že to budeme brať ako podporu dobrej veci, podporu prorodinnej politiky,“ dodal Matovič.

(tasr)


Ďalšie články