Princ Harry vraj nie je v USA šťastný. Briti špekulujú, že ho rozchod s monarchiou omrzel

Harry a Meghan, vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Foto: TASR/AP Harry a Meghan, vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu. Foto: TASR/AP

Britský princ Harry, mladší syn následníka trónu Charlesa z Walesu, po návrate do vlasti nepôsobil práve najspokojnejšie. Z USA prišiel na pohreb svojho starého otca princa Philipa a podľa britských expertov na kráľovskú rodinu práve pri tejto príležitosti naplno pocítil, že spravil osudovú chybu, keď sa so svojou manželkou, americkou herečkou Meghan Markleovou, rozhodol vzdať sa povinností monarchov, stiahnuť sa do úzadia a odsťahovať sa do Spojených štátov.

Postoj niektorých členov britskej monarchie voči Harrymu sa podľa pozorovateľov zaoberajúcich sa britskou kráľovskou rodinou zmenil a syn Charlesa a Diany sa zrejme už nikdy nebude môcť vrátiť k povinnostiam, ktoré mu náležali ako vysokopostavenému členovi kráľovskej rodiny.

Počas krátkej návštevy Harryho v Británii, kam sa vrátil na pohreb princa Philipa, bol podľa pozorovateľov diania v kráľovskej rodine prijatý niektorými jej členmi nebývalo rezervovane. Kevin O’Sullivan z britského talkRADIO vo vysielaní uviedol, že Harry bol chladným prijatím šokovaný.

„Niektorí sa mu doslova otočili chrbtom. To ho ohromilo, nie som si ale istý, prečo to bolo pre neho prekvapením. Existujú náznaky, že keď sa vrátil, pripomenul sa mu jeho starý život. Cítil nostalgiu a z nových podmienok v USA nie je taký nadšený, ako by sám chcel, aby mu ľudia verili,“ uviedol O’Sullivan.

Údajne chladnejší postoj nemenovaných členov britskej monarchie voči princovi Harrymu, o ktorom píšu britské médiá, je vzhľadom na predošlé, nie práve idylické vzťahy medzi jeho manželkou a zvyškom rodiny celkom pochopiteľný.

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu – ako znejú oficiálne tituly Harryho a jeho manželky – začiatkom minulého roka oznámili, že už nechcú vystupovať ako poprední predstavitelia monarchie a chcú pracovať na tom, aby boli finančne nezávislí. S tým, že budú naďalej podporovať britskú kráľovskú rodinu.

História nezhôd

Dôvodom na odchod od kráľovských povinností mali byť údajné nezhody medzi Harryho americkou manželkou a niektorými členmi rodiny. Markleová sa okrem toho sťažovala aj na to, že sú proti nej britské médiá predpojaté. Začiatkom tohto roka Buckinghamský palác informoval, že „Harry a Meghan sa už nevrátia k práci členov kráľovskej rodiny“, ale naďalej zostanú jej milovanými členmi.

Napriek rečiam vojvodkyne zo Sussexu o tom, že sa chce s manželom stiahnuť zo svetiel reflektorov a povinností určených kráľovským protokolom, sa dvojica začiatkom marca tohto roka objavila v rozhovore s Oprah Winfreyovou, ktorý v USA naživo sledovalo vyše 17 miliónov divákov.

V interview zazneli aj obvinenia z rasizmu na adresu nemenovaných členov britskej kráľovskej rodiny a Markleová sa v ostro sledovanom rozhovore posťažovala aj na svoju švagrinú Kate Middletonovú, manželku princa Williama. Sama Markleová mala pritom údajne šikanovať služobníctvo v Buckinghamskom paláci.

Porucha osobnosti a inkluzívna optika

Podľa jej otca Harryho manželka prerušila kontakty so svojou rodinou aj na matkinej strane a ani o neho sa s Harrym nezaujímali, odkedy bol v nemocnici na operácii srdca. Jej nevlastná sestra Samantha navyše tvrdí, že Meghan má „narcistickú poruchu osobnosti“ a potrebuje odbornú pomoc.

Aj keď sa chcela útekom pred kráľovskými povinnosťami vyhnúť pozornosti médií, nedávne konanie vojvodkyne tomu veľmi nenasvedčuje. Najnovšie oznámila, že začiatkom júna vydá detskú knižku s názvom Lavička (The Bench), inšpirovanú básničkou, ktorú napísala svojmu manželovi princovi Harrymu na Deň otcov. Podľa autorky, ktorá o sebe píše ako o „matke, feministke a aktivistke“, sa knižka snaží „inkluzívnou optikou“ priblížiť špeciálne puto medzi otcami a synmi.

Markleová nie je prvá, kto v britskej kráľovskej rodine napísal niečo pre deti. V roku 1980 princ Charles, otec jej manžela Harryho, vydal knižku The Old Man of Lochnagar, v ktorej rozpráva príbeh starého muža, ktorý žije v jaskyni v útesoch obklopujúcich kráľovské panstvo v škótskom Balmoral, kde kráľovná trávi letnú dovolenku. Výťažok z knihy putoval kráľovskej charite.


Ďalšie články