Demokrati analyzujú republikánskych vyzývateľov na rok 2024, môže ním byť aj Tucker Carlson

Tucker Carlson. Foto: reprofoto/Fox News Tucker Carlson. Foto: reprofoto/Fox News

Guvernér, veľvyslankyňa či podnikateľ s vankúšmi. Demokratická strana v USA už teraz analyzuje potenciálnych kandidátov Republikánskej strany, ktorí by o 4 roky mohli na súboj vyzvať súčasného prezidenta Joea Bidena.

Od amerických prezidentských volieb uplynulo len pol roka a už sa špekuluje o nových možných kandidátoch. Podľa portálu Politico dáva demokratická strana dokopy zoznam možných republikánskych kandidátov nielen na nadchádzajúce voľby v roku 2022, ale aj na tie prezidentské v roku 2024.

Medzi možnými hrozbami pre demokratov je už tradične bývalý prezident Donald Trump. Ten síce prehral novembrové voľby minulý rok, avšak stále sa teší širokej podpore medzi republikánmi. Jeho kandidatúru v roku 2024 by podporilo viac ako polovica opýtaných.

Trump však nie je jediné želiezko v ohni republikánskej strany. Podľa demokratov by na prezidenta mohla kandidovať aj bývalá americká veľvyslankyňa Nikki Haleyová, guvernér štátu Florida Ron DeSantis. Potenciálnym kandidátom má byť i obchodník s vankúšmi Mike Lindell, prezývaný Vankúšový muž. Lindell je známy podporovateľ Donalda Trumpa. Sám sa roku 2020 vyslovil, že má politické ambície.

Populárny komentátor

V neposlednej rade demokrati skúmajú aj možnosť, že republikánskym kandidátom sa stane konzervatívny komentátor televízie Fox News Tucker Carlson. Koniec koncov, aj Donald Trump pochádzal z prostredia médií a televízie, nešlo o profesionálneho politika. A čo sa týka popularity, tú Tucker Carlson jednoznačne má.

Jeho relácia Dnes s Tuckerom Carlsonom láka v priemere 3 milióny divákov, čo ju robí najsledovanejšou spravodajskou reláciou na káblovej televízii. Carlson taktiež dominuje v hlavnej demografickej skupine – medzi dospelými od 25 do 54 rokov.

O Carlsonovi sa ako o možnom prezidentskom kandidátovi republikánskej strany hovorí už dlhší čas. Jeho popularita medzi republikánmi je neodškriepiteľná a zároveň nebudí tak silné vášne ako Trump.

Na ružiach však ustlané nemá. Carlson provokuje a dovolí si viac ako iné konzervatívne osobnosti televíznej obrazovky. Preto čelí silnej opozícii zo strany demokratov či progresívnych skupín. Komentátor bol dokonca nedávno obvinený z antisemitizmu pre svoje tvrdenia o obmene obyvateľstva v Spojených štátoch. Carlson konštatoval, že demokrati sa snažia oslabiť volebnú silu domácich Američanov a získať hlasy voličov s imigračným pozadím. Za Carlsona sa vtedy rozhodne postavil riaditeľ Fox News Lachlan Murdoch či Organizácia pre židovské hodnoty.


Ďalšie články