Pčolinskému predĺžili väzbu, Zoroslavovi Kollárovi a Davidovi Lindtnerovi nie

Vladimír Pèolinský Vladimír Pčolinský. Foto: Martin Baumann/TASR

Kým bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe, podnikateľ Zoroslav Kollár a bývalý predseda Okresného súdu Bratislava III David Lindtner sa čoskoro dostane na slobodu. Najvyšší súd SR im nepredĺžil lehotu väzby, ktorá uplynie 28. mája.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský zostáva naďalej väzobne stíhaný. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku 29. apríla a jeho rozhodnutie bolo doručené Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v stredu. TASR to potvrdila hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

„ÚŠP bolo doručené rozhodnutie ŠTS Pezinok, ktorý zamietol žiadosť o prepustenie z väzby V. P. a ponechal ho vo väzbe pre kolúzny dôvod väzby. Zároveň nevyhovel prokurátorovi, ktorý žiadal rozšírenie dôvodov väzby,“ objasnila hovorkyňa. Sudca ŠTS vo štvrtok (29. 4.) avizoval po výsluchu obvineného, že hneď neoznámi, ako rozhodol o žiadosti Vladimíra P. o prepustenie z väzby. Rozhodnúť mal na začiatku tohto týždňa.

Podľa názoru obhajkyne Evy Mišíkovej nie je dôvod, aby Vladimír P. bol naďalej v kolúznej väzbe. „Vítam však rozhodnutie sudcu ŠTS, ktorý nevyhovel návrhu prokurátora, ktorý žiadal uznať aj dôvod preventívnej väzby,“ zdôraznila pre TASR na druhej strane advokátka. Považuje to za dôvod väzby, ktorý určite nie je splnený.

Obvinenia z korupcie

Podľa obhajcu Ondreja Urbana žiadosť o prepustenie z väzby dali z toho dôvodu, že v prvom skutku boli vypočutí všetci obvinení a následne kajúcnici. To znamená, že zanikol dôvod kolúznej väzby. Dozorový prokurátor zároveň navrhoval rozšírenie dôvodov väzby o pokračovaciu väzbu v súvislosti s druhým skutkom, kde exriaditeľ figuruje ako obvinený.

Vladimír P. je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby zadržali príslušníci NAKA 11. marca a obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris B. mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť údajne za to, aby SIS nesledovala Zoroslava K.

Vypovedajú voči nemu dvaja svedkovia – kajúcnici Boris B. a bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít M. Nedávno mu pribudlo ďalšie obvinenie z korupčného skutku, ktorého sa mal dopustiť v roku 2020. Obvinenia odmieta.

Súd im vyhovel

Podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi a bývalému predsedovi Okresného súdu Bratislava III Davidovi Lintnerovi Najvyšší súd SR nepredĺžil lehotu väzby, ktorá im uplynie 28. mája. Vyhovel ich sťažnosti proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Ten im pôvodne väzbu predĺžil.

„Najvyšší súd Slovenskej republiky vyhovel sťažnosti obvineného Zoroslava K. proti výroku uznesenia Špecializovaného trestného súdu, ktorým mu bola predĺžená lehota väzby, z dôvodu, že nezistil na predĺženie lehoty jeho väzby Trestným poriadkom vyžadované závažné dôvody,“ spresnila Važanová. Doplnila, že NS SR nevyhovel sťažnosti obvineného Davida Lintnera o prepustenie z väzby, rovnako ani sťažnosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry.

Údajné úplatky

Lindtnera, Kollára a bývalú podpredsedníčku NS SR Jarmilu Urbancovú zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) vlani 28. októbra v rámci akcie Víchrica. Obaja sudcovia sú obvinení zo zločinu prijímania úplatku. Zoroslava Kollára obvinili zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu. O ich väzbe postupne rozhodovali ŠTS a NS SR.

Kollár navyše od marca čelí aj obvineniu, že poskytol bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému a exnámestníkovi SIS úplatok, aby ho nesledovali. Najnovšie mu pribudlo obvinenie v ďalšej korupčnej kauze. Spolu s podnikateľom Tomášom R. mal údajne podplácať bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovíta M. v prípade ilegálnej výroby cigariet.

(tasr, jor)


Ďalšie články