Šeliga po škandále odchádza z vedenia parlamentu

22. schôdza NR SR Juraj Šeliga. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Juraj Šeliga sa vzdáva funkcie podpredsedu Národnej rady SR. Deje sa tak po tom, ako vyplávalo na povrch jeho viacnásobné porušenie protiepidemických opatrení. Spolu s bratislavským županom Jurajom Drobom a poslankyňou Janou Žitňanskou totiž sedel v uzavretom podniku a navyše po zákaze vychádzania.

Šeliga svoje rozhodnutie oznámil v úvode tlačovky a ospravedlnil sa za zlý príklad, ktorý ako podpredseda parlamentu dal občanom Slovenska spolu so straníckou kolegyňou Janou Žitňanskou (Za ľudí) a bratislavským županom Jurajom Drobom (SaS). Politik takisto uviedol, že je ochotný zaplatiť sankciu v prípade, ak mu ju správny orgán udelí.

„Mohol by som hovoriť, že to bolo pracovné stretnutie, to je pravda, nebola to žiadna žúrka, neboli tam iní ľudia, ale pravda je, že takéto pracovné stretnutie malo byť v pracovných priestoroch a nie v uzavretých priestoroch kaviarne,“ uviedol Šeliga.

„Celý život hovorím o zodpovednosti a politickej kultúre a ja som v tomto zlyhal. Zlyhal som v tom, že miesto, kde sme sa stretli a kontext, ako je to dnes vykreslené, oslabuje dôveru občanov v protipandemické opatrenia. Som si vedomý, že musím vyvodiť politickú zodpovednosť. Vzdávam sa preto postu podpredsedu Národnej rady SR,“ zdôvodnil svoje rozhodnutie Šeliga.

Droba to až tak tragicky nevidí

Poslankyňa a Šeligova stranícka kolegyňa Jana Žitňanská sa z rovnakých dôvodov vzdala stoličky predsedníčky parlamentného výboru pre sociálne veci. Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová rozhodnutia rešpektuje.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba však zo svojej funkcie neodstúpi. Nemyslí si totiž, že ide o také zlyhanie, pre ktoré treba rezignovať. Vzniknutá situácia ho však mrzí a priznáva, že spravil chybu.

„Išlo o pracovné stretnutie, na ktorom sme diskutovali o zmenách v sociálnej oblasti programového vyhlásenia vlády. S pánom Šeligom som sa podelil o skúsenosti s touto problematikou na úrovni samosprávy,“ reagoval Droba.

Porušenie pravidiel

Šeliga, Žitňanská a Droba porušili pandemické predpisy vo viacerých ohľadoch, keď boli minulý týždeň v interiéri bratislavského podniku, a to navyše v čase, keď je v platnosti zákaz vychádzania.

Časopis Plus 7 dní trojicu politikov odfotil v centre Bratislavy v Klube pod lampou, ktorý je spojený s časopisom Týždeň. Fotky boli vyhotovené po 22:30 a pred polnocou, aj keď po 21. hodine už má platiť zákaz vychádzania. Na mieste podľa novinárov aj fajčili a popíjali alkohol.

(top/tasr)


Ďalšie články