Katolícky spoluzakladateľ EÚ Schuman je bližšie k svätosti. Dialóg EÚ a Svätej stolice oslávi i Slovensko

victoria Spisovateľka Victoria Martín de la Torre so spoluzakladateľmi zjednotenej Európy Robertom Schumanom (vľavo) a Jeanom Monetom. Foto: archív autorky

Na Deň Európy, 9. mája, si v Ríme pripomenú 50. výročie oficiálneho dialógu medzi EÚ a Svätou stolicou. Začne sa iniciatíva s názvom Európsky chodník kostolov v Ríme, ktorá predstaví chrámy európskych národov. Zúčastní sa i Slovensko. Tohtoročné pripomenutie je významné aj tým, že zakladateľ Únie Robert Schuman je o krok bližšie k vyhláseniu za svätého.

Jeden z otcov zakladateľov Európskej únie, francúzsky štátnik Robert Schuman, je možno o krok bližšie k svätosti. Vatikán by mu v júni mohol potvrdiť hrdinské cnosti. Naznačil to prefekt Kongregácie pre kauzy svätých kardinál Marcello Semeraro, ktorého citovala agentúra AFP. Takto by sa v očiach katolíckej cirkvi stal ctihodný, čo by mohlo viesť k procesu blahorečenia a ešte ďalej k jeho svätorečeniu.

„Európa sa nestvorí naraz alebo podľa jediného plánu. Bude postavená prostredníctvom konkrétnych úspechov, ktoré najprv vytvoria skutočnú solidaritu.“ Tieto slová 9. mája 1950 predniesol ako francúzsky minister zahraničných vecí v prejave, ktorý je známy ako Schumanova deklarácia. Tento dátum si každoročne pripomíname ako Deň Európy.

Deň Európy odštartuje púť po kostoloch v Ríme

Nie je preto náhoda, že tohtoročný európsky deň vo Večnom meste organizujú iniciatívu s názvom Iter Europaeum: Európsky chodník kostolov v Ríme. Naznačila to vedúca Delegácie Európskej únie pri Svätej stolici veľvyslankyňa Alexandra Valkenburg-Roelofsová. Rímsko-európska akcia predstaví kostoly európskych národov, čím chce „ukázať a prehĺbiť hlboké prepojenie medzi EÚ, jej členskými štátmi a Svätou stolicou“. Každý štát vrátane Slovenskej republiky na to určil kostol v Ríme, s ktorým ho spája osobitný vzťah.

Európsky chodník kostolov v Ríme sa začne túto nedeľu v Bazilike svätého Jána v Lateráne svätou omšou, ktorej predsedá rímsky vikár kardinál Angelo De Donatis a zúčastní sa na nej i prezident Litvy Egils Levits. Potom pozvaní účastníci navštívia kostoly, ktoré sa špeciálne spájajú s Českou republikou, Maďarskom a s Litvou. Iniciatíva pokračuje každú nasledujúcu nedeľu vo vybraných chrámoch, kde budú koncerty, liturgické slávnosti a organizované prehliadky.

Iniciatíva sa skončí 27. júna 2021, keď účastníci navštívia slovenské Pápežské kolégium svätého Cyrila a Metoda na okraji Ríma. Akcia je otvorená pre verejnosť.

Európska ambasádorka v Ríme vyzvala každého, kto je v Ríme alebo inde, aby sa „fyzicky či virtuálne vydal na tento chodník, spoznal Rím a bohatú spoločnú históriu, ktorej sa tešia Európa i Svätý stolec“.

Takto chcú osláviť 50. výročie uzavretia diplomatických vzťahov medzi Svätou stolicou a Európskym spoločenstvom. Oficiálne vzťahy nadviazali v roku 1970, no pre globálnu pandémiu sa okrúhle jubileum, ktoré pripadlo na minulý rok, slávi až teraz.

Európska delegácia pri Svätej stolici začiatkom uplynulého roku priznala zvýšený záujem o vatikánske záležitosti, čo „otvára cestu k rozvoju štruktúrovanejšieho politického dialógu“. Vatikán vtedy vydal poštovú známku, ktorej dominuje Bazilika svätého Petra na pozadí mapy Európy. Pri tejto príležitosti sa tiež stretol vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin so zástupcami Únie pri Svätej stolici.

Je najvyšší čas na reštart a návrat k odkazu svojich zakladateľov

Francúz s nemeckými koreňmi Robert Schuman, Nemec Konrad Adenauer a Talian Alcide De Gasperi boli katolíci, ktorí spoločne stáli pri zrode Európskeho spoločenstva, ktoré sa vyvinulo do dnešnej Európskej únie. Vtlačili mu kresťanský charakter, ktorý sa však vytráca, píše autorka knihy Európa, skok do neznáma: Cestou späť v čase za zakladateľmi Európskej únie.

Victoria Martín de la Torre si myslí, že všetci z nich „chceli vzájomne pracovať na spoločnom dobre“. Ďalší z celkovo piatich otcov eurozakladateľov bol neveriaci Paul-Henri Spaak z Belgicka. Napriek tomu si ctil kresťanské dedičstvo a považoval ho za prínosné pre Európu. Autorka publikácie priamo cituje Roberta Schumana: „Európske spoločenstvo predkladá všetkým partnerom jeden cieľ, ktorý filozofia svätého Tomáša Akvinského nazývala spoločné dobro. Prekračuje akýkoľvek egoistický motív. Dobro každého je dobrom všetkých a naopak.“

Podľa Victorie Martín de la Torre uškodil EÚ brexit a migračná kríza. Považuje za očividné, že v Únii niečo nefunguje a chce návrat k odkazu zakladateľov Európskeho spoločenstva a subsidiarite, ktorá je tiež jedným z princípov sociálnej náuky cirkvi: „Dnes je najvhodnejší čas na reštart, opätovné zamyslenie, obnovenie ducha.“


Ďalšie články