Prieskum: Západoeurópski voliči sú čoraz pravicovejší. Francúzi sú proti islamu a migrácii

Francúzi volia prezidenta v kanadskom Montreale Francúzski občania čakajú v rade počas prezidentských volieb v roku 2017. Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa k pravicovým politickým názorom hlási viac francúzskych voličov ako pred piatimi rokmi. Sú väčšinovo proti migrácii a islamu. Podobný trend v rozsiahlom prieskume zaznamenali aj v Taliansku, Nemecku a Spojenom kráľovstve.

Čoraz viac voličov vo veľkých európskych štátoch sa hlási k pravici. Vyplýva to z prieskumu spoločností Fondapol a Cevipof, ktorý analyzoval politické postoje obyvateľov Francúzska, Nemecka, Talianska a Spojeného kráľovstva. Online prieskum vykonal inštitút OpinionWay na prelome januára a februára na vzorke viac ako 7-tisíc respondentov.

Z prieskumu vyplýva, že čoraz viac voličov v týchto štátoch inklinuje k pravicovým názorom. Najviac priaznivcov pravice je v Taliansku (44 percent) a Spojenom kráľovstve (40 percent), až za nimi nasleduje Francúzsko a Nemecko (38 a 36 percent).

Väčšina Francúzov proti migrácii a islamu

Približne 60 percent respondentov vo všetkých štyroch štátov súhlasilo v prieskume s tvrdením „v našom štáte je príliš veľa imigrantov“. Len v najmladšej vekovej skupine (18-24 rokov) mala tesná väčšina respondentov opačný názor (48 percent verzus 46 percent).

Francúzski respondenti rovnako väčšinovo tvrdia, že sú za obmedzenie migrácie. Platí to pri voličoch všetkých relevantných politických strán. V grafike sú usporiadané od najľavicovejších po najpravicovejšiu. Najväčšiu podporu má tento názor pri sympatizantoch strán Republikáni (LR) a Národné zhromaždenie (RN), ale aj pri respondentoch bez politického zaradenia („sans préférance partisane“ v tabuľke).

Názory francúzskych voličov na migračnú politiku. Tmavohnednou je sprísnenie politiky, bledohnedou uvoľnenie, čiernou zachovanie súčasného nastavenia. Zdroj: Fondation pour l’innovation politique, máj 2021.

Podobne kritickí sú Francúzi k islamu. V prieskume odpovedali na to, či súhlasia s tvrdením „islam je hrozbou pre Francúzsko“. Až 62 percent respondentov povedalo áno. Boli medzi nimi voliči pravicových strán, Macronovej vládnej strany Republika v pohybe, opoziční Socialisti aj politicky nezaradení respondenti. S tvrdením väčšinovo nesúhlasili len zelení a komunisti.

Respondenti odpovedajú na otázku, či je islam hrozbou. Sú zoradení podľa politických preferencií, najviac ľavicová strana je v prvom riadku, najpravicovejšia predposledná, v poslednom riadku sú politicky nezaradení. V zelenom stĺpci sú tí, čo s tvrdením súhlasia.
Zdroj: Fondation pour l’innovation politique, máj 2021.

Autori prieskumu na základe získaných dát konštatujú, že vo všetkých štyroch vybraných štátoch sa elektorát stáva pravicovejším a ľavica je na ústupe.

Prieskum ilustruje francúzske politické dianie

Vo francúzskom prípade je zaujímavý vývoj. Od ostatných prezidentských volieb pred piatimi rokmi počet pravičiarov stúpol. Kým v roku 2017 sa k tomuto politickému prúdu hlásilo 33 percent ľudí, v súčasnosti je až 38 percent. Za rovnaké obdobie mierne ubudlo Francúzov hlásiacich sa k ľavicovým názorom (z 25 na 24 percent) a centristrov.

Politické názory respondentov. Modrou je označená pravica, zelenou centristi, hnedou ľavica a čiernou politicky nezaradení.
Zdroj: Fondation pour l’innovation politique, máj 2021.

S blížiacimi sa prezidentskými voľbami sa aj hlavný politický diskurz posúva čoraz viac doprava. Viac ako polovica francúzskych respondentov minulý týždeň v prieskume podporila dôstojníkov a vojakov, ktorí nedávno v otvorenom liste varovali pred rozkladom krajiny pod vplyvom islamizmu a navrhovali prevzatie moci. Zároveň sa ukazuje, že mladí voliči s výnimkou prvovoličov čoraz viac inklinujú k líderke Národného zhromaždenia Marine Le Penovej. Dôvody treba podľa politológov hľadať v ekonomických problémoch, protestných hlasoch aj úspešnej snahe Le Penovej zbaviť sa toxického imidžu.

V pravej časti politického spektra Le Penová, jej elektorát sa však snaží získať aj prezident Emmanuel Macron. V ostatných mesiacoch predložil bezpečnostnú reformu, podporuje sekularizmus a snaží sa potierať radikálny islam. Stavia sa na obranu policajtov a venuje sa témam, ktoré sú typické pre francúzske pravicové strany. V skratke, nakláňa sa doprava a hľadá si cestu ku kritickej mase voličov.

Macron a Le Penová sú favoritmi budúcoročných prezidentských volieb. Ich šance v druhom kole sú vyrovnané. Podľa analytikov a pozorovateľov môže byť časť pravicového elektorátu, ktorý sa aj podľa vyššie uvedeného prieskumu zväčšuje, kľúčom k volebnému úspechu.


Ďalšie články