Zábavná dráha so Snehulienkou tŕňom v oku kritikov. V rozprávkových scénach nedala súhlas na bozk

Snehulienka v Disneylande. Foto: reprofoto/Youtube Snehulienka v Disneylande. Foto: reprofoto/Youtube

Je to pravá láska, keď Snehulienka nedala súhlas? Aj to je otázka, ktorá trápi niektorých ľudí v Spojených štátoch. A nedeje sa tak prvýkrát.

Ukazuje sa, že v dnešnom svete môže byť pre niektorých ľudí problematické doslova všetko. Po novom si kritici našli obeť v podobe tradičnej rozprávky Snehulienka. Tŕňom v oku je zabávná dráha s jej motívnom v známom Disneylande v americkom štáte Kalifornia.

Tamojší zábavný park otvorili po viac ako roku, pričom jednou z noviniek bola vynovená dráha s motívom rozprávkovej Snehulienky. Jazda s názvom „Snehulienkino čarovné prianie“ si hneď našla svojich kritikov v jednom z najväčších regionálnych médií v okolí San Francisca, SF Gate.

V rozprávke Snehulienka je hlavná hrdinka zakliata zlou kráľovnou, následne sa ponorí do hlbokého spánku, ktorý vyzerá ako smrť. Princ navštívi jej miesto odpočinku a zo smútku jej dá bozk, ktorým kúzlo zlomí a Snehulienka sa prebudí.

Bozk Snehulienke ako veľký problém

Dvojica autorov v texte poukazuje na to, že počas jazdy na zábavnej dráhe sa divákom zobrazuje bozk princa spiacej Snehulienke, čím ju v pôvodnej rozprávke prebudí k životu. Lenže Snehulienka podľa kritikov nemohla súhlasiť s bozkom, čo považujú za problém.

„Bozk, ktorý jej dá bez súhlasu, kým spí, jednoducho nemôže byť pravou láskou, pokiaľ len jedna osoba vie, že sa to deje,“ argumentuje portál. Dodáva, že otázka súhlasu je vo viacerých filmoch od spoločnosti Disney „veľký problém“.

Rozprávky vraj takto učia deti, že bozkávanie je v poriadku, aj keď jedna zo strán nesúhlasí. „Je ťažko pochopiteľné, že Disneyland v roku 2021 zvolil takúto scénu starodávnej predstavy o tom, čo muž môže spraviť žene,“ pýtajú sa autori.

Profesorka hovorí o sexuálnom útoku

Niektorých ľudí takéto kritizovanie každého detailu v klasických rozprávkach rozčúlilo. Na sociálnej sieti Twitter vyjadrila svoj nesúhlas napríklad užívateľka, ktorá volá po tom, aby si deti mohli užívať rozprávky.

Nejde však o úplne nový problém. Napríklad už v roku 2018 napadla Snehulienku japonská feministická profesorka sociológie a rodových štúdií Kazue Muta. Podľa nej je v snímke od Disneyho vyobrazený „sexuálny útok“ na osobu v bezvedomí.


Ďalšie články