Dáni po nás opakujú a tiež plošne testujú, sú hlúpi, vraví ironicky Matovič

podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Dano Veselský/ TASR

Dánsko sa s pandémiou vyrovnáva ešte masívnejším testovaním, než Slovensko. Stáť to bude milióny eur denne, ale podľa tamojšej vlády ide o zmysluplnú položku, ktorú vraj verejnosť musí vnímať v súvislosti s finančnými dosahmi čiastočného uzatvorenia spoločnosti. Podporu tejto stratégii vyjadril, z pochopiteľných príčin, aj expremiér Igor Matovič.

Dánsko od apríla výrazne uvoľnilo protiepidemické opatrenia. Posedíte si v reštaurácii, môžete ísť ku kaderníkovi či do divadla. Napomohol tomu štátny covid pas.

„Koronapas ukáže, či ste zaočkovaný, či máte negatívny test nie starší ako 72 hodín alebo či ste imúnny, pretože ste prekonali infekciu. Momentálne to platí do 180 dní od pozitívneho PCR testu,“ povedal pre Denník N Mille Elvstrom z tlačového oddelenia dánskeho ministerstva zdravotníctva.

Štátna preočkovanosť presahuje 11 percent, čo v takmer šesťmiliónovom štáte stále nie je postačujúce na dosiahnutie kolektívnej imunity. Koronavírus prekonalo alebo ho v súčanosti má dokopy takmer pol milióna ľudí. Tí zvyšní majú pre získanie pasu len jedinú možnosť: testovať sa.

V tomto smere sa Dánsko nespolieha len na presnejšie PCR testy, na ktorých výsledok si treba počkať približne deň. Dáni začali hromadne testovať aj antigénovými testami, pri ktorých dostane človek potvrdenie spravidla do pol hodiny. V štáte je veľa odberových miest, testy sú zadarmo a platia najviac tri dni.

Je to predražené, je načase skončiť, ozýva sa zo Slovenska

Dánska kapacita oboch typov testov dosahuje denne 500-tisíc, cieľom vlády je dostať sa na číslo 700-tisíc. Podľa predbežných výpočtov by to štát vyšlo na 7 až 13 miliónov eur za jeden deň. Závisí to od toho, koľko testov a v akej hodnote sa spraví. Cena sa pohybuje od 13 do 26 eur za kus.

Dáni nákladné testovanie obraňujú otvorením ekonomiky a upozorňujú, že ani čiastočné uzatvorenie spoločnosti v podobe lockdownu nie je lacná položka.

Systém pravidelného testovania máme od nového roku aj na Slovensku, no s odlišnou platnosťou testu. Aktuálne u nás testy platia v bordových okresoch týždeň, v červených dva týždne a v ružových až 21 dní. Odborníci pritom upozorňujú, že takýto dlhý čas platnosti je pri danom type testu nezmyslom.

V súčasnosti sa preto koná zmena covid automatu, ktorá sa má dotknúť aj dĺžky platnosti testu. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) minulý týždeň načrtol, že v hre je aj úplné vypustenie testovania.

Dáni po nás opakujú, sú hlúpi, vraví Matovič

Celkovo nás skríningové testovanie stálo takmer pol miliardy eur. Niektorí odborníci aj poslanci upozorňujú, že sú to peniaze, ktoré sme mohli investovať aj lepším spôsobom.

K najväčším zástancom skríningového testovania patrí v podmienkach Slovenska expremiér Igor Matovič (OĽaNO). Ten odporcov jesenných kôl plošného testovania častoval pomenovaniami ako „múdrosráči a idioti“. Po správe o novej dánskej taktike pri zvládaní koronakrízy uverejnil ďalší status.

Strašne musia byť tí Dáni hlúpi, ak opakujú po Slovensku! Milujem reči vševedkov o tom, ako nikto tie hlúpe AG testy na…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Utorok 4. mája 2021

V ňom upozorňuje, že rovnakým spôsobom ako Slovensko využívajú antigénové testy aj iné štáty a nájdenie jedného pozitívne testovaného nás stojí necelých tisíc eur. Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó-Cigániková pritom spomínala sumu 3 500 eur.


Ďalšie články