Pčolinský vlani písal Lipšicovi o svojom prípade. Čo to môže znamenať?

Vladimír Pèolinský Vladimír Pčolinský. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Väzobne stíhaný exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský v minulosti informoval vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica SMS správou o tom, že mu jeho námestník Boris Beňa a exšéf finančnej kriminálky Ľudovít Makó hovorili o Zoroslavovi Kollárovi. Ide o skutočnosť, ktorá z pohľadu obhajoby vyvracia fakt, že by chcel byť Pčolinský činný v prospech milionára Kollára.

Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský je väzobne stíhaný v dvoch veciach. Jednou z nich je aj údajné prijatie úplatku vo výške 20-tisíc eur od milionára Zoroslava Kollára za to, že z titulu funkcie zruší prebiehajúce odposluchy jeho osoby.

Exšéf tajnej služby ale spáchanie tohto skutku popiera, no detaily jeho obhajoby doteraz neboli známe. Zmenilo sa to až zverejnením anonymizovaného rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorým bol funkcionár posadený do väzby.

Pripomeňme, že proti Pčolinskému svedčia bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó a takisto Boris Beňa, ktorý je bývalým námestníkom SIS, a teda de facto zástupcom riaditeľa.

Pčolinský oboch označuje za kajúcnikov, ktorí si chcú vylepšiť postavenie vo vlastnej trestnej veci a naviac sa háji tvrdením, že všetky odposluchy Kollára boli zrušené až vtedy, keď bol posadený do väzby. Výnimkou je jeden, ktorý ani nepodpísal Pčolinský.

SMS Lipšicovi

Exriaditeľ SIS a nominant strany Sme rodina rovnako tvrdí, že za ním boli Beňa s Makóom a začali mu sami hovoriť o Kollárovi. Pčolinský uviedol, že po tejto skúsenosti Beňovi kontakt s Makóom zakázal.

TV Markíza v reportáži upozornila na časť rozhodnutia, podľa ktorého Pčolinský o stretnutí s Beňom a Makóom, pri ktorom bola na stole téma Kollár, dokonca informoval SMS správou aj advokáta Daniela Lipšica.

„Napísal o tom aj Danielovi Lipšicovi do správy a pokiaľ by chcel byť činný v prospech Q.L., tak by to určite nenapísal,“ uvádza sa v spise. QL je pritom anonymizovaná podoba mena Zoroslava Kollára.

Špeciálny prokurátor prijatie správy potvrdil

Lipšic prijatie textovej správy nepoprel, práve naopak. „Bývalý riaditeľ SIS mi začiatkom júla 2020 doručil SMS správu, v ktorej mi oznámil, že emisár od Zoroslava Kollára sa informoval, či na ňom služba pracuje a či je to kvôli mojej osobe,“ uviedol.

Lipšic, ktorý sa medzičasom stal špeciálnym prokurátorom, predpokladá, že si Zoroslav Kollár myslel, že rozpracovanie v SIS vybavil u Pčolinského on, keďže v minulosti sa milionár verejne vyjadril, že Lipšic stojí za jeho 20-ročným prenasledovaním

„O tejto komunikácii bol informovaný aj dozorový prokurátor a vyšetrovateľ NAKA,“ povedal Lipšic a dodal, že bližšie ju komentovať nebude, keďže predpokladá, že by mohol byť v prípade predvolaný v pozícii svedka.

Lipšic a Pčolinský majú dlhú spoločnú históriu. Figurovali spolu v KDH a po tom, ako sa stal Lipšic ministrom vnútra v roku 2010, sa stal Pčolinský riaditeľom jeho kancelárie a šéfom organizačného odboru na uvedenom rezorte.


Ďalšie články