Obvodní lekári budú očkovať už v máji. Posilňuje sa aj očkovacia kampaň

muž oèkovanie Ilustračný obrázok. Foto: Dano Veselský/TASR

Dospelí sa budú môcť tento mesiac očkovať aj u svojich obvodných lekárov. Má to zvýšiť dôveru a bezpečnosť vakcinácie. Za rovnakým účelom ministerstvo zdravotníctva posilňuje očkovaciu kampaň.

Ministerstvo zdravotníctva nedávno avizovalo, že plánuje rozšíriť vakcinačnú stratégiu proti SARS-CoV-2 aj o ambulancie všeobecných lekárov pre dospelých. Tí majú skúsenosti s očkovaním proti rôznym chorobám a najlepšie poznajú zdravotný stav svojich pacientov. Dokážu im preto odporučiť vhodnú vakcínu a majú ich dôveru.

Očakáva sa, že očkovanie u obvodných lekárov posilní zaočkovanosť vo vyšších vekových kategóriách. Práve starší ľudia mávajú problémy s elektronickým prihlasovaním na očkovanie a dochádzaním do vzdialených očkovacích centier.

Pilotné očkovanie v ambulanciách plánuje rezort spustiť v priebehu mája. Doposiaľ sa doň zapojilo 50 všeobecných lekárov. Ako rezort doktorov vyberal, nie je známe. Nevieme, či budú zastúpení rovnomerne naprieč Slovenskom, alebo sa sústredia do okresov, kde je vyšší záujem o očkovanie.

„Prostredníctvom pilotného očkovania chceme zistiť tak záujem pacientov o očkovanie cez praktických lekárov, ako aj preveriť, akým spôsobom sa budú dostávať dáta nielen do pacientovej karty, ale aj do systému vakcinácie, z ktorého sa plánujú vydávať ,green passy EZ o očkovaní,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Rezort podľa nej preveruje najlepší logistický a administratívny spôsob doručenia vakcín do ambulancií.

Pfizeru je dostatok, AstraZenecy málo

Vakcíny totiž majú rôzne formy skladovania, niektoré si vyžadujú špeciálne podmienky.

V súčasnosti sa na Slovensku očkuje tromi vakcínami: Pfizer, Moderna a AstraZeneca. V prípade prvých dvoch ide o mRNA očkovacie látky, ktoré sú určené pre starších ľudí od 60 rokov.

Nevýhodou Pfizeru je potreba skladovania pri mínus 70 °C. Po rozmrazení sa smie skladovať pri chladničkovej teplote 2-8 stupňov Celzia, ale maximálne päť dní. Pre rezort je komplikované doručiť ju do ambulancií a pre všeobecných lekárov môže byť zas zložité odhadnúť presný počet záujemcov, keďže ľudia niekedy termíny rušia či presúvajú.

AstraZeneca sa používa vo veľkokapacitných očkovacích centrách pre ľudí vo veku od 18 do 59 rokov. Toto rozhodnutie padlo ešte v začiatkoch očkovacej kampane, kedy neexistoval dostatok údajov z klinických štúdií o tom, že vakcíny sú bezpečné aj pre seniorov.

Medzičasom došlo vo viacerých štátoch k zmene, pretože sa u mladších ročníkov veľmi ojedinele objavili krvné zrazeniny. AstraZeneca sa tak po novom odporúča vekovej kategórii nad 55 rokov, čo sme na Slovensku nezohľadnili. V tejto chvíli to rezort ani neplánuje. Výhodou AstraZeneca je možnosť skladovania pri chladničkovej teplote, čo z nej robí ideálneho adepta pre ambulancie.

Používať by sa mohla aj ďalšia vektorová vakcína od Johnson & Johnson. Do konca mája z nej očakávame dodávku 46 500 ampuliek. „Prioritne sa uvažuje nad očkovaním nimi v mobilných očkovacích tímoch v teréne vzhľadom na možnosť ich skladovania, ako aj na fakt, že táto vakcína je jednodávková,“ povedala Eliášová.

Čím budú obvodní lekári očkovať, je preto podľa rezortu stále v štádiu vyhodnocovania s prihliadnutím na skladovacie možnosti vakcíny a podmienky. Nevedno ani, aké počty ampuliek budú mať praktici k dispozícii.

Zaočkuj seba aj babku, a to po dvoch týždňoch od prekonania covidu

Minulý týždeň spustil rezort očkovaciu kampaň pod taktovkou ministra Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO). Prvou vychytávkou bolo heslo „Zaočkuj babku“. Každý, kto privedie na očkovanie seniora nad 70 rokov, bude zaštepený rovnakou vakcínou spolu s ním.

Stratégia kampane sa delí do troch fáz.

„Začiatkom mája spúšťame 1. fázu celoslovenskej mobilizačnej kampane s ohľadom na dôraz zaočkovania starších ľudí. Prvá fáza kampane trvá do 27.06.2021 s postupným pridávaním jednotlivých mediatypov (online, televízia, rádio),“ povedala hovorkyňa.

Počas celého mesiaca máj budú seniori pri vyplácaní starobných dôchodkov dostávať informačný leták o očkovaní.

Z televíznych obrazoviek RTVS a TV Markíza sa budú občanom prihovárať osobnosti vedeckej obce. Objaví sa medzi nimi epidemiologička Zuzana Krištufková, odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry, virológ Boris Klempa či infektológ Peter Sabaka.

Seniorom majú pri rozhodovaní o očkovaní pomôcť aj rozhlasové spoty, ktoré im budú odporúčať infolinku MZ SR. Tá podľa rezortu garantuje viac ako 90-percentnú dovolateľnosť.

„V online priestore máme pripravené videospoty odborníkov, ktorí sa vyjadrujú k ,najčastejším´ otázkam vo virtuálnom priestore. Regionálna kampaň sa zameriava na zvýšenie povedomia účasti na očkovaní prostredníctvom stotožnenia sa s podpornou osobnosťou,“ dodala Eliášová.


Ďalšie články