Do semifinále šípkarskeho Grand Slamu sa dostal jediný nasadený

Finále MS v šípach Škót Peter Wright počas finále majstrovstiev sveta v šípkach organizácie PDC v Londýne 1. januára 2020. Foto: TASR/AP

Prestížny turnaj Grand Slam of Darts 2020 je plný prekvapení, záverečné boje sú na programe dnes a zajtra.

V pondelok a v utorok vyvrcholí v anglickom Coventry jedno z najväčších podujatí vo svete profesionálnych šípok. V semifinálových dueloch a finále sa rozhodne o víťazovi turnaja s celkovou dotáciou 550-tisíc libier.

Turnaj sa hráva od roku 2007 a stretávajú sa na ňom víťazi najväčších eventov PDC za uplynulý rok doplnený o hráčov z konkurenčnej BDO a tiež o kvalifikantov z European Tour a Pro Tour. Šesťkrát turnaj vyhrala už nehrajúca legenda šípok Angličan Phil Taylor, posledné dva ročníky patrili Gerwinovi Priceovi z Walesu.

V susednom Česku sa tešia účasti mladého Adama Gawlasa, ktorý sa na turnaj prebojoval vďaka finále na juniorských majstrovstvách sveta 2019. Osemnásťročný mladík sa síce neprebil zo základnej skupiny, ale zohral celkom vyrovnané partie aj s takými menami ako dvojnásobný majster sveta Gary Anderson. Popri už skúsenom Karlovi Sedláčkovi tak Čechom rastie ďalší borec, ktorý by sa mohol výraznejšie presadzovať medzi svetovou elitou. Slovensko na výraznejší úspech v šípkach stále čaká.

Súboje v ôsmich štvorčlenných skupinách neboli konečnou len pre Gawlasa. Stopku znamenali pre svetovú štrnástku Poliaka Ratajského či pre bývalého šampióna BDO Durranta, ktorý mal skvelú formu počas celej Premier League. Najväčším prekvapením bolo ale vyradenie úradujúceho majstra sveta a dvojky rebríčka PDC Škóta Petra Wrighta. Ten prehral rozhodujúci zápas v skupine s Petersenom 2:5 a zaknihoval si len mizerný priemer 83,12.

Osemfinále, ako prvé kolo vyraďovacej časti, bolo konečnou pre obhajcu titulu a tretieho nasadeného Pricea. Ten nestačil na šiesteho nasadeného Aspinala. Strhujúce prestrelky a vyrovnané duely ponúklo nedeľňajšie štvrťfinále. Skončil v nich Aspinal (6. nasadený), ktorý podľahol Van den Berghovi 15:16, i Smith (4.). Ten nestačil na de Sousu 14:16.

Hlavným prekvapením je koniec nasadenej jednotky Holanďana Van Gervena. Ten končí napriek dosiahnutému priemeru 100,32 na tri šípky. Víťazný Australan Whitlock ho totiž zbombardoval dvadsiatimi stoosemdesiatkami, čím vytvoril turnajový rekord v dosiahnutých stoosedesiatkach v jednom zápase. Dráma trvala maximálny možný počet legov a Whitlock vyhral 16:15.

Do pondelkového semifinále sa tak dostal jediný nasadený James Wade (7.), ktorý vyzve Dimitria Van den Bergha, aktuálnu jedenástku v rebríku PDC.

Druhé semifinále bude záležitosťou Simona Whitlocka a Joseho de Sousu z Portugalska, teda dvadsiatky a tridsaťštvorky rebríčka PDC. Finále je na programe v utorok večer, duely vysiela NovaŠport2.


Ďalšie články