Matovič a rodiny. Množstvo detí sa rodí v osadách. Plán má predložiť Krajniak, upozorňuje šéf INESS

55. rokovanie vlády SR Foto: Martin Baumann/TASR

Nápad Igora Matoviča zdvihnúť daň z pridanej hodnoty za účelom pomoci rodinám sa nestretáva s pochopením. Proti sú nielen koaliční partneri, ale aj odborníci.

Expremiér Igor Matovič v kresle ministra financií sľubuje radikálne zvýšenie rodinných prídavkov na deti. Tým chce podľa vlastných slov dosiahnuť vyššiu pôrodnosť a v budúcnosti udržateľnosť dôchodkového systému, keďže slovenská populácie starne a rodí sa málo detí.

Konkrétne kroky, ktoré chce Matovič v tomto smere urobiť, zatiaľ nikto nepozná a nie je ani jasné, akých skupín obyvateľstva by sa malo opatrenie týkať. Šéf štátnej pokladnice sa však na Facebooku už jasne vyjadril, že chce výdavky na tento účel platiť zo zvyšovania DPH. Podľa informácií z vnútra koalície by malo ísť o zvýšenie zo súčasných 20 na 25 percent.

Matovič však túto verziu poprel a ukázal na prstom na Richarda Sulíka. „Nikdy som to nepovedal, ale náš koaličný partner to pustil do obehu, lebo potreboval zrejme. Neviem, čo tým chcel dosiahnuť,“ uviedol v stredu Matovič.

Je pravdou, že konkrétne číslo minister financií neprezradil, no vo svojom facebookovom statuse o zvyšovaní DPH hovoril.

Rodinu by mal riešiť Krajniak

S prípadným nárazovým zvyšovaním, ktoré by Slovensko zaradilo medzi krajiny s druhou najvyššou DPH v Európskej únii, v každom prípade nesúhlasia koaličné strany SaS a Za ľudí. S plánmi ministra financií nesúhlasia ani odborníci.

Riaditeľ Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Radovan Ďurana v reakcii na zverejnené informácie o zvýšení DPH uviedol, že je to nástrel, o ktorom veľa nevieme, ale už mu beží PR kampaň.

Podľa Ďuranu je tu okrem veľkých neznámych aj ďalšia vec a tou je fakt, že prídavky, ktoré majú pomôcť rodinám, rieši Igor Matovič a nie Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý vedie ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Hoci vidíme množstvo negatív, sme zároveň v strehu, lebo tento návrh má prísť zo strany Ministerstva práce a rodiny, je prekvapujúce, že minister financií navrhuje zmeny v prídavkoch na deti,“ uviedol šéf INESS pre Štandard.

Bez jasného cieľa

Matovič hovorí o svojich plánoch na pomoc rodinám zatiaľ iba vo veľmi všeobecnej rovine. Tvrdí, že by po jeho daňovo-odvodovej reforme, ktorú vraj chystá už od minulého leta stúpol matke s dvomi deťmi celkový príjem zo 600 na vyše tisíc eur mesačne

Ďurana však pripomína, že nie je jasne stanovený ani sám cieľ pomoci rodinám, o ktorej Matovič hovorí. „Je to plodnosť žien? Problém starnutia? Životná úroveň niektorých domácností? Na tri rôzne ciele sa nedá mieriť jedným lukom, bez ohľadu na to, aký je veľký,“ upozorňuje.

Plošné oblievanie rodín peniazmi plodnosť podľa šéfa INESS nezvyšuje, starnutie sa vyriešiť nedá a na generáciu takzvaných Husákových detí sa musíme vraj iba zodpovedne pripraviť, a situáciu vybraných domácností treba riešiť selektívne, nie plošne.

Okrem toho je vidí Ďurana v Matovičových plánoch aj ďalšiu veľkú medzeru a tou je neadresnosť jeho plánu. „Obrovské množstvo detí sa rodí v osadách a zlých podmienkach a my ich nevieme integrovať. Pokiaľ sa z vyššej DPH zaplatia vyššie prídavky, tak problém s deficitom, ktorý máme teraz aj ostane. Neostanú zdroje na znižovanie odvodov pracujúcich, na znižovanie sadzby dane z príjmov právnických osôb, čo sú teraz kľúčové nástroje na oživenie,“ varuje ekonóm.

Na nejasné cielenie poukázal aj riaditeľ Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) Peter Goliaš. Pre Štandard uviedol, že za efektívny nástroj na podporu rodín považuje daňový bonus na deti. Jeho zvýšením by sa podľa neho znížila daňová záťaž rodín s nezaopatrenými deťmi, ale priznal, že nevýhodou je podpora rodín bez ohľadu na veľkosť príjmu a masívne zvýšenie podpory všetkých rodín by bolo veľmi drahé. Vláda by preto mala podľa Goliaša zaviesť cielenú podporu rodín ohrozených chudobou.

Medzigeneračná nespravodlivosť

Podporou rodín, nech už má jej reálna podoba nakoniec vyzerať akokoľvek, chce Matovič podľa svojich vyjadrení zvrátiť starnutie populácie na Slovensku. Tým, že pomôže rodinám, chce minister financií zvýšiť pôrodnosť a zabezpečiť tak, aby mal kto pracovať na dôchodky pre budúce generácie penzistov, ktorí dnes ešte v plnej sile ťahajú ekonomiku. Práve týmto ľuďom však treba podľa odborníkov pomôcť a nie ich ešte viac zaťažovať.

V situácii, keď verejné financie prežívajú šok vyvolaný pandémiou, je podľa najnovšej správy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RZZ) dôležité, aby stimuly do ekonomiky dlhodobo nezaťažovali verejné financie a tým aj súčasné a budúce generácie.

Dlhodobé zaťaženie verejných financií, je podľa RZZ nespravodlivé práve pre mladšiu a strednú generáciu, ktorá je ekonomicky najviac postihnutá dôsledkami pandémie a musela by akékoľvek vyššie zaťaženie splácať. Nové opatrenia by mali byť podľa Rady ideálne smerované práve na podporu ľudí, ktorí pandémiou najviac ekonomicky utrpeli.

RZZ navrhuje, aby Matovič najskôr urobil poriadok v dôchodkovom systéme a zrušil trinásty dôchodok. Experti v správe varujú, že Slovensko je v situácii, keď verejné financie nemajú zdroje ani na prvých 12 dôchodkov a kríza bezprecedentne zaťažuje mladšie generácie. Preto je podľa Rady trinásty dôchodok v rozpore s medzigeneračnou spravodlivosťou aj udržateľnosťou verejných financií.


Ďalšie články