Taliansko za rok stratilo 0,6 percenta populácie. Pápež burcuje k pôrodnosti

IMG_5717 Ilustračný záber. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Pápež František otvorí historicky prvé fórum zvané Generálne stavy pôrodnosti pre rekordne nízku natalitu v Taliansku. V roku 2020 pribudlo aj pre pandemickú krízu najmenej Talianov od 19. storočia. Spoluorganizátori fóra upozorňujú, že sloboda všetkých občanov závisí od počtu narodených detí.

Minulý rok zaznamenali v Taliansku niekoľko rekordov. Narodilo sa najmenej detí od zjednotenia krajiny v 19. storočí a umrelo najviac ľudí od druhej svetovej vojny. Výrazne sa zmiernila imigrácia a temer o polovicu klesol počet uzavretých manželstiev oproti roku 2019.

V roku 2020 pokračoval trend klesajúcej natality aj pre globálnu pandémiu, ktorá obzvlášť silne zasiahla juhoeurópsku krajinu. Narodilo sa okolo 400-tisíc detí a skoro dvakrát viac ľudí zomrelo. Stredomorský štát preto celkovo prišiel takmer o 385-tisíc ľudí, čo je 0,6 percenta talianskej populácie. Vyplýva to z dát, ktoré zverejnil taliansky štatistický inštitút Istat.

Preto po prvý raz zasadajú Generálne stavy pôrodnosti, ktoré 14. mája neďaleko Vatikánu otvorí pápež František. Ide o novú inštitúciu, ktorá svojím názvom odkazuje na zástupcov rôznych spoločenských inštitúcií a organizácií, od politiky, cez biznis po mimovládne a kresťanské organizácie. Cieľom zasadnutia je vyvolať mediálnu pozornosť voči téme a dosiahnuť záväzok politikov a podnikateľov niečo na súčasnej situácii zmeniť. Pápež už v minulosti varoval pred „demografickou zimou“ v Taliansku. Pred piatimi rokmi venoval rodine posynodálnu exhortáciu Amoris laetitia a v marci 2021 sa začal Rok Amoris laetitia. V dokumente odsudzuje súčasnú kultúru a ideológie, ktoré odhovárajú mladých od zakladania rodín a odďaľujú toto dôležité životné rozhodnutie:

„Aj demografický pokles vyvolaný mentalitou zameranou proti pôrodom a podporovaný svetovými politikami reprodukčného zdravia nielenže spôsobuje situáciu, v ktorej už nie je zabezpečené striedanie generácií, ale vyvoláva aj riziko ekonomického vyčerpania a straty nádeje do budúcnosti. Taktiež rozvoj biotechnológií mal silný vplyv na pôrodnosť.“

Mať deti je nádhera

Podobne aj po modlitbe Anjel Pána vo februári tohto roku varoval pred demografickým deficitom prízvukujúc, že budúcnosť Talianska je ohrozená: „Zamyslime sa nad touto obavou a pokúsme sa zabezpečiť, aby sa skončila táto demografická zima a rozkvitla nová jar chlapcov a dievčat.“

Generálne stavy pôrodnosti v predbežnom programe zdôrazňujú, že „mať deti je nádhera“, i to, že „nové prírastky obyvateľstva sú dobrou investíciou“. O tom budú debatovať najmä ministerka pre rodinu a rovné príležitosti Elena Bonetti, minister školstva Patrizio Bianchi, ako aj tajomník sociálnych demokratov Nicola Zingaretti. Medzi hosťami sú tiež futbalista Ciro Immobile, ale aj zástupcovia Talianskej pošty či energetickej spoločnosti Enel.

Taliansko podceňuje natalitu, hrozí vymieranie národa

„Pôrodnosť je novou sociálnou otázkou. Taliansko, bohužiaľ, túto tému podceňuje,“ varoval Gigi De Palo, predseda Fóra rodinných združení, ktoré zvolalo Generálne stavy pôrodnosti. Nie je to len kultúrna otázka, lebo prorodinná politika – napríklad v Nemecku – podľa neho pomáha natalite. Život a sloboda priamo závisia od detí a platí to i pre bezdetných, lebo sú v skutočnosti odkázaní na deti iných ľudí v službách, v zdravotníctve, na dôchodku a podobne.

Gigi De Palo si myslí, že o podpore pôrodnosti panuje konsenzus v parlamente a vo vláde a odzrkadľuje to tiež verejná mienka, preto ju teraz treba dobre nastaviť a formulovať. Teší sa, že fórum otvorí pápež František, lebo pomôže dodať chýbajúcu nádej a dôveru ľuďom, aby sa rozhodli mať deti.

Tabuľka nižšie zobrazuje pôrodnosť na ženu do roku 2020 (fertility rate), podľa oficiálnych údajov došlo v prvom štvrťroku 2021 k ďalšiemu zníženiu pôrodnosti o 0,46 percenta oproti predchádzajúcemu roku na 1,31 dieťaťa na ženu. Ešte horšie sú na tom niektoré talianske mestá, kde fertility rate nepresahuje úroveň 1,0 dieťaťa na ženu.

Statistic: Total fertility rate in Italy from 1850 to 2020* | Statista
Find more statistics at Statista

Vraj klesá sila staviť na budúcnosť

Juhoeurópska krajina má vyše 60 miliónov obyvateľov a patrí k štátom jednak s najväčším podielom ľudí starších ako 65 rokov a jednak s najnižším prírastkom obyvateľstva. Ešte horšie sú na tom niektoré mestá a mestské aglomerácie, napríklad Rím, kde miestna pro-life organizácia Pro Vita e Famiglia kritizuje hlavne nedostatočnú politickú podporu pre viacdetné rodiny a vôbec pre deti. Pred rokom vyzvala pozvanú ministerku Elenu Bonetti na rezignáciu, lebo nedostatočne bráni rodinu, ktorá je preto „na pokraji kolapsu“. Organizácia vystríha, že pokiaľ sa nič zásadné nezmení, Taliani môžu o dve storočia vymrieť. Cituje pritom demografa Antonia Goliniho, ktorý kedysi viedol aj Istat:

„Potrebovali by sme veľkú a dôležitú kultúrnu zmenu, ktorá by viedla k investovaniu do rodiny. Skutočne sú potrebné priaznivé daňové opatrenia. V štáte bez mladých ľudí klesá aj vôľa a sila staviť na budúcnosť.“

V tejto súvislosti vidia niektorí riešenie nízkej natality v imigrácii. Migrantov sa neustále zastáva aj pápež František, no ide o politicky ostro diskutovanú tému. Integrácia cudzincov sa v štátoch EÚ líši, väčší počet migrantov v Európe má vraj tendenciu vyvolávať xenofóbiu a predstavuje bezpečnostnú i sociálnu výzvu.


Ďalšie články