Moja identita je nebinárne avokádo! Príbeh o spore mládežníkov Pirátov a TOP 09

104629649_3063612107066994_7279044064014071040_n Predsedníčka Mladého Pirátstva Georgia Hejduková. Foto: Facebook

Členovia mládežníckych organizácií českých liberálnych parlamentných strán TOP 09 a Piráti si skočili do vlasov. Dôvodom bola poznámka zástupkyne TOP 09 o svojom identifikovaní sa ako nebinárne avokádo na margo údajného genderového šialenstva. Tú však druhá strana vnímala ako transfóbnu a urážlivú. Kuriózny konflikt využil český konzervatívny poslanec na podpichnutie.

Hoci je české progresívne hnutie Pirátov pre slovenské publikum stále veľkou neznámou, reč je o strane, ktorá má podľa posledných prieskumov verejnej mienky našliapnuté na to stať sa víťazom parlamentných volieb. Jej koalíciu so stranou STAN (Starostovia a nezávislí) by totiž podporilo až 27 percent občanov.

Na liberálnom ideovom poli však Piráti nie sú sami a konkurenciu majú napríklad v hnutí TOP 09, ktoré, aj keď je preferenčne slabšie, spolu s koalíciou ďalších dvoch strán (ODS, KDU-ČSL) tvorí pomerne veľký kolos s podporou asi 20 percent voličov.

Tam, kde je konkurencia, ale prirodzene existuje aj vzájomné napätie. Dôkazom o tom je aj kuriózny spor, ktorý prepukol na úrovni mládežníckych organizácií Pirátov a TOP 09. Odštartovala ho krátka uštipačná poznámka na internete.

O nebinárnom avokáde

„Dobre, dám teda priestor genderovému šialenstvu. Moja nová identita bude nebinárne avokádo. Teší ma,“ uviedla na Twitteri členka TOP tímu, ktorý je mládežníckou organizáciou strany TOP 09, ktorej prvým predsedom bol Karel Schwarzenberg.

Pre nezainteresovaných, ide o ad absurdum narážku na takmer neobmedzenú možnosť sebaidentifikácie, ktorú presadzuje svetové LGBT hnutie napriek rozporu so základnými vedeckými poznatkami. Pre ilustráciu, verejnoprávna BBC hovorila o existencii vyše 100 rodov už aj v detskom programe.

Pre ďalšie príklady však nemusíme chodiť ďaleko. „Úprimne sa teraz naozaj nie vŕtavo, ale úprimne pýtam, konkrétne do hĺbky, v čom je problém, keď si človek bude hovoriť, že ja som pes, hej, napríklad alebo keď je niekde šatňa pre stredné pohlavie, zabije to niekoho, ohrozí to konkrétne niekoho?“ povedala šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková v roku 2018 v pléne NR SR.

Trans predsedníčka: Neviem, čo na to napísať

Príspevok členky TOP 09 však neprišiel vtipný každému. Najzvučnejšia je reakcia Georgii Hejdukovej, 21-ročnej líderky spomenutej mládežníckej organizácie Pirátov, ktorá bola ešte do minuloročnej operácie na zmenu pohlavia chlapcom menom Jiří.

„Vlastne ani neviem, čo na toto napísať, len by som sa chcela opýtať TOP tímu, či sú tieto veci u nich normálne, alebo je to nejaký exces. Pretože ak ste mládežníci TOP 09 a chcete si hovoriť liberálni, toto by ste fakt nemali dávať von,“ varovala konkurentov Georgia.

TOP 09: Máme slobodu slova

Ako píše český Expres, vzápätí sa dočkala reakcie rovno celého TOP tímu, ktorý sa za svoju členku postavil. „Zakladáme si okrem iného na slobode slova. Preto nevidíme dôvod obmedzovať svojich členov v tom, aké vtipy si píšu na Twitter,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré získalo prevažne kladný ohlas. Vo vlákne komentárov však padlo aj obvinenie z transfóbie.

Diskusia sa neskôr posunula do roviny podstaty slobody slova a transsexuálna predsedníčka Pirátov uviedla, že poznámka o nebinárnom avokáde nebola žiadnym vtipom, ale urážkou. Nakoniec sa však ospravedlnenia od autorky tweetu dočkala. „Nemusíte veriť v to, že nebinárni ľudia existujú, napriek tomu vnímam, že nesúhlas sa dá vyjadriť slušne,“ skonštatovala Hejduková.

Do diskusie sa medzitým zapojil aj český poslanec z hnutia ANO a autor knihy Šialenosti doby korektnej Patrik Nacher. „Nie som z TOP 09, ale spýtam sa, kto určí tú hranicu (čo je transfobne, pozn. red.)? Vy chcete akceptáciu čohokoľvek, ale sami bojujete proti slobode slova? Chápem, je to preto, že si z toho robila srandu príliš okato, ale keby sa niekto naozaj cítil ako avokádo, bolo by to OK,“ napísal Nacher.

O progres núdza nie je

Mládežnícka organizácia Pirátov si nedávno zmenila názov na neutrálnu formu – Mladé Pirátstvo. Dôvodom bola snaha o čo najväčšiu inklúziu a genderovú rovnosť. „Je čas, aby sme prestali dievčatá a ženy nútiť schovávať sa pod generické maskulína. Chceme tým dať najavo, že u nás sú vítaní všetci. Muži, ženy a, samozrejme, tiež nebinárne osoby,“ nechal sa počuť podpredseda organizácie Radek Holodňák.

Piráti ako takí sa bežne zúčastňujú pochodov sexuálnych menšín, podporujú homosexuálne manželstvá a zasadzujú sa aj za adopcie detí pármi rovnakého pohlavia. Ich LGBT agenda má však aj nadstavbu v podobe polyamorie. Ide o spôsob súžitia, kedy jednotlivec alebo pár vstupuje do verejne priznaných milostných vzťahov s ďalšími ľuďmi.


Ďalšie články