Migranti vo Švédsku zisťujú, že ak sa nedajú testovať na koronavírus, nemôžu byť vyhostení

Štokholm, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP Štokholm, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Ako zabrániť vášmu vyhosteniu z krajiny? Vo Švédsku vám stačí, aby ste sa nedali testovať PCR testom.

Ojedinelý problém trápi švédsku pohraničnú stráž. Migranti sa môžu vyhnúť vyhosteniu, pokiaľ sa odmietnu dať testovať na koronavírus, uviedol riaditeľ stráže pre západ krajiny Mikael Holmgren vo verejnoprávnom Sveriges Radio.

Umožňuje to de facto diera vo švédskom zákone. Podľa neho musia byť testy na koronavírus vykonané výlučne so súhlasom testovaného človeka. To platí aj pre ľudí, ktorých čaká vyhostenie. Na ich prijatie však vyžadujú domovské krajiny negatívny test na koronavírus.

Pokiaľ sa teda migrant odmietne testovať, Švédsko ho nemôže vydať do jeho pôvodnej krajiny. „Počas pandémie a súčasného diania máme tento problém každý týždeň. Stala sa z neho každodenná súčasť našich životov,“ uviedol veliteľ stráže.

Bez PCR testu ani na krok

Maximálna dĺžka zadržania migranta u pohraničnej stráže je jeden rok. Po uplynutí tohto času musí organizácia migrantov prepustiť, napriek tomu, že majú byť deportovaní.

„Mnoho z nich, ktorých tu máme vo väzbe, sú tu ešte z doby pred pandémiou. Takže keď sa to naťahuje a oni nesúhlasia s vykonaním PCR testu, nemôžeme ich vyhostiť. Nakoniec ich musíme prepustiť,“ dodal Holmgren.

Existuje vysoké riziko, že migranti sa po prepustení „stratia,“ aby sa vyhli úradom a prípadnému neskoršiemu pokusu o vyhostenie. Podľa švédskeho portálu Expressen tamojšia polícia netuší, koľko migrantov sa už takto dostalo na slobodu.  

Do 50 rokov sa môžu stať menšinou

Švédsko je už tradične známe otvorenou migračnou politikou ako i rozsiahlym a štedrým sociálnym systémom. V posledných rokoch však bojuje s nárastom kriminality či vojnami gangov, ktorých členovia sú väčšinou cudzinci. Krajinu tiež trápia útoky pomocou výbušnín.

V roku 2019 štúdia odhalila, že len 10 percent migrantov, ktorí do krajiny prišli od roku 2015, sa zapojilo do pracovného procesu. Zvyšok je závislý na rôznych formách sociálnej podpory.

Prisťahovalectvo do Švédska napriek tomu veľmi neustáva a v krajine tak dochádza k značným demografickým zmenám. Tie sú až také rozsiahle, že etnických Švédov môže byť do roku 2065 v krajine menej ako polovica.


Ďalšie články