Po kritike očkovacej kampane Suja ako šéf NCZI končí

Róbert Suja brífing Róbert Suja. Foto: Martin Baumann/TASR

Národné centrum zdravotníckych informácií povedie od stredy Pavol Capek. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Vo funkcii tak vystrieda Róberta Suju, dočasne povereného riadením NCZI.

Suja vedenie inštitúcie prevzal v marci po tom, ako vtedajší minister zdravotníctva Marek Krajčí odvolal bývalého riaditeľa Petra Bielka. NCZI v tej dobe kritizovali za objednávkový systém na očkovanie, ktorý pod náporom často padal.

V pondelok Suja kritizoval zlyhávajúcu očkovaciu kampaň. Uviedol, že v čakárni je málo ľudí a hrozí, že súčasným tempom kolektívnu imunitu nedosiahneme. Suja sa pritom v apríli vyjadril, že poverenie viesť NCZI dostal na 4 mesiace.

Nový šéf

Ako Eliášová priblížila, Capek pracuje v národnom centre od júla minulého roka. Doteraz bol riaditeľom úseku informatizácie a elektronizácie zdravotníctva. Pred nástupom do NCZI pôsobil na manažérskych pozíciách v IBM, EMC či v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

Jeho úlohou bude reorganizácia krízového riadenia centra realizácie protipandemických opatrení a očkovania proti ochoreniu COVID-19. Na starosti bude mať aj projekt elektronického zdravotníctva eHaelth a jeho transformáciu na systém novej generácie.

„V najbližšom období považuje za kľúčové vytvorenie zdravotného komunitného cloudu, ktorý by mal byť základom prevádzky eHealth ako aj ďalších aplikácií NCZI a ostatných rezortných organizácií,“ priblížil rezort zdravotníctva.

Nový riaditeľ NCZI deklaroval podľa rezortu zdravotníctva zámer posilniť personálne a odborné kapacity aj prostredníctvom atraktívneho odmeňovacieho modelu.

Centrum sa má podľa ministerstva stať IT kompetenčným centrom pre rezortné organizácie v oblasti architektúry, dátových štandardov, integrácie a ďalších služieb.

(tasr, ste)


Ďalšie články