Hegerova vláda dostala dôveru. Matovič: Ja by som bol len symbolom neslobody a utrpenia

Vláda E. Hegera získala dôveru v parlamente, podporilo ju 89 poslancov Igor Matovič, Veronika Remišová a Eduard Heger. Foto: Jakub Kotian/TASR

Vláda Eduarda Hegera má dôveru poslancov Národnej rady. Heger hovorí o novom začiatku, pričom Igor Matovič priznáva, že ako premiér by bol len symbolom utrpenia a neslobody. Za programové vyhlásenie vlády a dôveru kabinetu hlasovalo 89 poslancov. Proti bolo 55 poslancov vratáne dvoch odídencov zo strany Za ľudí Tomáša Valáška a Miroslava Kollára.

O programe vlády diskutovalo v pléne NR SR približne 40 rečníkov spomedzi koaličných i opozičných poslancov a členov vlády počas mimoriadnej schôdze, ktorá sa začala v piatok (30. apríla). Utorkovým hlasovaním sa schôdza skončila.

Programové vyhlásenie vlády (PVV) má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je opäť venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre. PVV je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že „revitalizované“ PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy. Opozícia už vopred avizovala, že vládu a jej program nepodporí.

Z vládnych poslancov PVV nepodporili Jana Bittó Cigániková (SaS), čo vopred avizovala. Koaliční poslanci Martin Čepček a Ján Kerekréti (OĽaNO) sa na hlasovaní nezúčastnili zo zdravotných dôvodov. Proti dôvere vláde hlasovali odídenci zo strany Za ľudí Tomáš Valášek a Miroslav Kollár.

Poslanci zároveň odmietli návrh na zmenu uznesenia k PVV z dielne opozičného Smeru-SD. Strana ním chcela docieliť vyslovenie znepokojenia NR SR nad tým, že vláda vo svojom programe odignorovala tragické udalosti a ekonomické, sociálne aj finančné dôsledky pandémie. Navrhovali i zrušenie plošného testovania, okamžité hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu v NR SR a zriadenie parlamentnej komisie na preskúmanie zodpovednosti za negatívne javy v súvislosti s pandémiou.

Nový začiatok a symbol utrpenia

Prioritou vlády bude podľa Hegera naďalej podpora rodiny a vytváranie priaznivých podmienok na podnikanie a prácu. „Sme vláda obnovy a prosperity Slovenskej republiky,“ tvrdí. Verí, že spolupráca v koalícii bude fungovať veľmi dobre.

Kollár poznamenal, že vláda dostala druhú šancu. Podotkol, že je dôležité, aby strany plnili svoje programy. „Pevne verím a som presvedčený, že sa viac takáto kríza nebude opakovať, že si niektorí ľudia prestanú merať egá a že sa budú v prvom rade pozerať na občanov, na ľudí a hlavne na voličov, ktorí nás sem do tohto parlamentu dostali. Poslali nás sem, aby sme naplnili svoje programy,“ vyhlásil.

Líderka strany Za ľudí Veronika Remišová dodala, že to považuje za obrovský záväzok a označila to ako reštart. „Je to pre nás obrovský záväzok, aby sme nasledujúce roky slúžili tvrdo, oddane a poctivo našej drahej vlasti,“ zdôraznila.

Slovensko podľa expremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) v súčasnosti potrebuje predsedu vlády, ktorý bude symbolom nádeje. „Ak by som zostal premiérom ja, naďalej by som bol len symbolom utrpenia, pandémie a človeka, ktorý ľuďom bral slobodu,“ uviedol. Má pocit, že to, čo sa stalo, bolo dobré, lebo bol umožnený nový začiatok.

Hegerovu vládu vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla. Podľa Ústavy SR musel kabinet po vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru.

(tasr, haj)


Ďalšie články