Fínsku exministerku, ktorá citovala Bibliu, obžalovali za výroky proti gayom. Hrozia jej dva roky basy

Bez názvu Päivi Räsänenová: Foto: YouTube

Fínskej exministerke vnútra a jednej z najznámejších kresťanských političiek krajiny tisícich jazier Päivi Räsänenovej hrozia dva roky za mrežami. Zavarili jej tri vyjadrenia na adresu homosexuálov, ktorými sa údajne dopustila podnecovania nenávisti. Mimo iného tvrdila, že ich orientácia je poruchou psychosociálneho vývoja. Aj pod hrozbou väzenia sa ospravedlniť nemieni a za svojím presvedčením si stojí.

Kritika LGBT skupín je v západnom svete častokrát chôdzou po mínovom poli. V lepšom prípade za ňu hrozí spoločenská ostrakizácia, v horšom vyhadzov zo zamestnania a najvyšším trestom sa stáva odňatie slobody, ktorú v niektorých európskych legislatívach nájdeme pri formulkách o nenávistnom prejave.

Azda najďalej v tomto smere zašlo Nórsko. Ako informoval Štandard ešte v novembri minulého roka, zločinom sa v ňom stali aj negatívne prejavy voči LGBT komunite prednesené v súkromí. Za mreže vás môžu dostať na jeden rok. V prípade, ak sú prednesené na verejnosti, sadzba sa zvýši trojnásobne. Podobné iniciatívy nie sú cudzie Škótsku a ani Írsku.

Exministerka kontra generálna prokurátorka

O tom, že v závese nechce ostať ani nórsky geografický sused, Fínsko, svedčí aj najnovší prípad týkajúci sa kauzy kresťanskej političky Päivi Räsänenovej – niekdajšej ministerky vnútra v rokoch 2011 až 2015 a súčasnej poslankyne parlamentu, ktorá dlhé roky pôsobila ako líderka strany Kresťanských demokratov.

Na krku má totiž obžalobu za údajné podnecovanie nenávisti voči homosexuálom. Podala ju na ňu samotná generálna prokurátorka Raija Toiviainenová. Jej vyhlásenia sú podľa jej úradu „urážlivé a diskriminačné voči homosexuálom“, pričom porušujú ich rovnosť a hrdosť, čím údajne prekročila hranice slobody prejavu a vierovyznania.

Tri kamene úrazu

Podnecovania sa mala dopustiť tromi vyjadreniami. Ako evanjelička bola šokovaná oficiálnou cirkevnou podporou pre dúhový pride v Helsinkách v roku 2019. Na Twitteri sa preto pýtala, ako ide tento pochod dohromady s cirkevným učením, ktoré praktizovanie homosexuálneho styku hodnotí ako hriech. V príspevku publikovala aj obrázok príslušného biblického novozákonného textu z Listu Rimanom 1:24-27.

Druhým bodom obžaloby, na konci ktorej môžu ženu čakať dva roky väzenia, je jej brožúra s názvom „Ako muža a ženu ich stvoril – Homosexuálne zväzky spochybňujú kresťanský koncept človeka“. Mimo iného sa v ňom hovorilo, že homosexualita je vedecky dokázaná porucha psychosexuálneho vývoja. Spolu s ňou je stíhaný aj dekan Evanjelickej luteránskej misijnej diecézy Juhana Pojhola, ktorý tento materiál zverejnil.

Do tretice sa predmetom trestného konania stali výroky 61-ročnej političky a matky piatich detí z diskusnej relácie verejnoprávneho rozhlasu na tému: „Ako by Ježiš zmýšľal o homosexuáloch“. Podľa fínskeho denníka Ilta Sanomat v programe uviedla, že ak je homosexualita genetická, potom ide o „genetickú degeneráciu a genetický gén, ktorý spôsobuje choroby“.

Räsänenová: Zo svojho presvedčenia neustúpim

„Pôjdem pred súd s pokojnou a statočnou mysľou dôverujúc, že Fínsko je ústavný štát, v ktorom je rešpektovaná sloboda prejavu a vierovyznania, obe zaručené v medzinárodných dohodách aj v našej ústave. Presvedčenie založené na kresťanskej viere je viac ako len povrchný názor,“ uviedla Räsänenová vo vyhlásení o zvláštnom procese.

„Prví kresťania sa nevzdali viery ani v jamách s levmi, prečo by som sa mala potom ja zrieknuť viery v súdnej sieni. Neustúpim od svojho presvedčenia ani od toho, čo som napísala. Neospravedlňujem sa ani za listy apoštola Pavla. Som pripravená brániť slobodu slova a náboženstva, dokiaľ to bude potrebné,“ pokračovala.

Polícia mala iný názor

Räsänenovú pritom polícia pôvodne stíhať nechcela a vysvetľovala to tým, že ak by sa biblické hľadiská začali pokladať za podnecovanie k nenávisti, potom by ním bolo aj šírenie Biblie – čo by bolo bezprecedentným prielomom do náboženskej slobody a slobody prejavu.

Exministerka, ktorá sa stavia výrazne aj proti interrupciám, spôsobila rozruch aj v minulosti, keď prirovnala fínsku potratovú legislatívu k zákonom na ochranu zvierat. Podľa jej názoru majú zvieratá vo Fínsku lepšiu ochranu ako nenarodené deti.


Ďalšie články