Som intersekcionálna cisgenderová farebná žena, znie v náborovej reklame CIA

Záber z videa CIA. Foto: reprofoto/Twitter Záber z videa CIA. Foto: reprofoto/Twitter

K novej náborovej reklame americkej CIA by zrejme mali rozdávať aj slovníky. Je totižto plná rôznych výrazov, v ktorých sa stratí každý, kto nie je oboznámený s aktuálnou progresívnou terminológiou. Bývalý člen tejto spravodajskej služby otvorene hovorí o propagande.

Americká Centrálna spravodajská agentúra (CIA) má za sebou bohatú a miestami kontroverznú históriu operácií doma i v zahraničí. Aby ich mohla uskutočňovať aj naďalej, hľadá nových zamestnancov. Podľa jej aktuálnej náborovej snímky je zrejmé, že loví aj v skutočne inkluzívnych vodách.

Vo videu sa nám totiž prihovorí pracovníčka agentúry, ktorá sa podľa svojich slov v minulosti trápila so „syndrómom podvodníka“. Neskôr však odhodila „patriarchálne ideály“, ktoré ju ťažili a dostala sa do CIA.

„Som farebná žena. Som matka. Som cisgenderová mileniálka, ktorej diagnostikovali všeobecnú poruchu úzkosti. Som intersekcionálna, ale moja existencia nie je začiarkovanie políčok,“ pokračuje agentka vo vysvetľovaní svojej osobnosti počas toho, ako sa nachádza v centrále CIA v Langley.

Zamestnankyňa je údajne prvogeneračná imigrantka hispánskeho pôvodu a odmieta sa ospravedlňovať za „intoxikáciu“ ostatných ľudí svojou „úžasnosťou“. Počas videa má na sebe aj tričko s feministickým symbolom – znakom pre ženské pohlavie, skĺbeným so zdvihnutou päsťou.

O čom je vlastne reč?

Intersekcionalita je podľa definície analytický rámec na pochopenie toho, ako sa kombinujú aspekty sociálnej a politickej identity človeka a vytvárajú rôzne spôsoby diskriminácie a privilegovanie osôb. Pojem vytvorila jedna zo zakladateliek kontroverznej kritickej rasovej teórie Kimberlé Williams Crenshawová.

Cisgender je v rodovej ideológii človek, ktorý sa identifikuje s pohlavím, s ktorým sa narodil. Teda ten, ktorého sme niekedy zvykli označovať ako normálneho. Možno ho chápať aj ako opozitum pojmu transgender.

Exdôstojník CIA: Ešte pred pár rokmi by to nezverejnili

Vedenie spravodajskej služby podľa denníka Guardian uviedlo, že video je súčasťou dlhodobej kampane zvanej „Humans of CIA“, ktorá cieli na zástupcov menšín, aby sa nezdráhali uchádzať sa o post v inštitúcii, ktorá je údajne otvorená všetkým.

Bývalý dôstojník CIA Bryan Dean Wright na margo počinu pre Fox News kriticky uviedol, že v ňom nič nie je zamerané na ochranu krajiny a ešte pred niekoľkými rokmi by sa vraj nedostal z kancelárie na verejnosť. V súvislosti s ním skloňuje pojem „uvedomelá propaganda“.

K bývalému agentovi sa pridal aj republikánsky senátor Ted Cruz. „Ak by ste boli čínsky komunista, alebo iránsky Mullah, či Kim Čong-un, vydesilo by vás to?“ napísal bývalý prezidentský kandidát na Twitteri, čím narážal na to, že podobné javy majú skôr kontraproduktívne účinky.

Internet sa baví

Pôvodne bolo video uverejnené na platforme YouTube, kde dostalo od užívateľov masívne negatívne reakcie. Neskôr bolo zmazané a publikované na sociálnej sieti Twitter, kde sa mu však takisto nedostalo lepšej odozvy.

„Moja existencia nie je začiarkovanie políčok. A následne začne hovoriť sledujúcim každé políčko identity, do ktorého spadá,“ poznamenáva jedna z odpovedí. Iní ľudia posmešne poukázali na to, že CIA pravdepodobne pracovala alebo pracuje na zvrhnutí vlády v jej domovskej krajine.

„Gratulujem… budúci program CIA na mučenie bude istotne vedený LGBT transrodovou farebnou ženou, to je pokrok,“ dodal iný užívateľ.


Ďalšie články