Konzervatívny argument proti Matovičovmu prorodinnému štátu

000DKRCS20210429022777883 Nesnažte sa vymyslieť koleso, treba sa pozrieť tam, kde pro-rodinná politika funguje. Napríklad do Maďarska. Igor Matovič s maďarským ministrom zahraničných vecí Pétrom Szijjártó. Foto: TASR/DUNA MTI

Ak chce Igor Matovič bojovať za rodiny, znamená to, že ohrozené sú najmä slovenské rodiny.

Tento text by sme mohli nazvať aj titulkom – Matovič nerobí malé chyby, diel tretí. Tentoraz ide o rodiny a ku všetkému, čo zaznelo od nedele, treba dodať ešte konzervatívny argument. Matovičova prorodinná politika ohrozuje najviac samy rodiny a manželstvá.

Igor Matovič: „Mám plné uši týchto hlúpych, cynických a neľudských rečí. Mám už dosť tých sladkých rečí, ako nám všetkým na rodinách záleží, ale v skutočnosti pre ne hovno dlhé roky robíme. […] Idem do boja. Za spravodlivosť, za rodiny, za slabších. Bez ohľadu na cenu a následky.“

V prvom rade, ten vulgarizmus, pán Matovič, prekáža. Jednak to nie je pravda, viaceré vlády tu rodinám pomohli viac ako vy za celú vašu politickú kariéru, jednak vaša nekultúrnosť rodiny a našu spoločnosť priamo poškodzuje.

PRE RODINY NA RUŽIACH USTLATÉ (Je 1021€ viac ako 606€? Niektorým to tak nevychádza. Hmm) Viete si predstaviť “život”…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Nedeľa 2. mája 2021

Prejdime k téme.

Z toho, čo presakuje posledné mesiace, chce Matovič uplatniť štedrú rodinnú politiku. Mala by výraznými dotáciami odškodniť obetavosť a rôzne znevýhodnenia rodičov, mala by zmeniť vývoj slovenskej demografie, ktorá je katastrofálna.

Náklady majú byť také vysoké, že by bolo potrebné zvýšiť DPH až na 25 percent. Čiže zhruba miliarda eur. Hovorí sa o podpore 200 eur na dieťa, vyplácané pracujúcemu rodičovi.

Čo to znamená?

„Rodinu nemožno zrušiť, treba ju nahradiť,“ napísal kedysi Trockij a Matovič sa chce správať ako trockista. Matovič špekuluje o takej vysokej dávke, ktorá nahrádza v jeho vybranom príklade (slobodná matka s dvomi deťmi) jeden príjem. Lenže štát nemôže nahradiť to, čo má plniť len rodina, respektíve rodič. Ak to urobí, rodiny tým poškodí. „Príliš mnoho dobra“, ako znie český preklad staršej práce Charlesa Murraya, už pomohlo zničiť čiernu komunitu v USA, niečo podobné sa môže stať aj u nás.

Rozumejte mi správne, rodiny potrebujú podporu, najmä potrebujú odstránenie diskriminácie pri dôchodkovom, ale aj zdravotnom poistení, túto pointu pri dôchodkoch sleduje rodičovský bonus. Rodič, ktorý vychová viac detí, nemá byť za to potrestaný nižším dôchodkom, zvlášť to platí pre ženy-matky.

Ale štát sa nemá snažiť nahradiť chýbajúceho otca, ani chýbajúci príjem. Má cielene a citeľne pomôcť vtedy, keď to treba (výpadok príjmu po narodení dieťaťa a na materskej), materstvo nemá sankcionovať, rodinu má chrániť, ale nie masívne subvencovať.

Riziká sú zrejmé. Uvediem bezprostredné štyri, aké hrozia.

Po prvé, časť rodičov môže na vyššie dávky dosiahnuť práve tým, že nevstúpi do manželstva, slobodná matka bude predsa vždy sociálne odkázanejší prípad, a ak matky svojvoľne manželstvo odmietnu, aby dosiahli na dávky alebo sa bude dať ľahšie manželstvo opustiť, lebo veď štát sa postará, rodinu a deti to poškodí. Slabších a odkázanejších viac ako iných. Príliš štedrá sociálna politika rodinám škodí, príkladom sú niektoré škandinávske krajiny.

NA RODINE ZÁLEŽÍ Na úplne každej, a áno, aj na tej neúplnej úplne rovnako. Pomocná ruka štátu, ktorá dopustí, že rodina…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Pondelok 3. mája 2021

Po druhé, Rómovia. Aj keď Matovičovi údajne neprekážalo nadeliť rovnaké peniaze rovnakým spôsobom aj nepracujúcim Rómom, zvyšok koalície je ostro proti. Preto sa uvažuje o daňovom bonuse, to znamená, rodič musí pracovať. Lenže ak štát pracujúcemu rodičovi vyplatí 400, 600, 800 alebo viac eur mesačne len na deti, oplatí sa s tým podvádzať. Vznikne nám nový problém, rómske getá sa utužia, sociálne neduhy narastú. Hovorí sa tomu liečenie horšie ako choroba sama.

Po tretie, odveta. Ak by nejakou zhodou okolností Matovičov návrh prešiel, nevyhnutne sa tým vyostrí spoločenský konflikt medzi rodinami a poberateľmi dávok na jednej strane a zvyškom spoločnosti na strane druhej. Tam patria dôchodcovia, singles, bohatší bezdetní alebo jednodetní, chudobní bezdetní alebo niektoré spoločenské mikroskupinky. Budú sa cítiť, že sú to oni, kto platí rodinám ich deti. Vyostril by sa tým vzťah v mnohých komunitách, súvisiacich aj nesúvisiacich témach (Rómovia, katolíci, východniari, Orava…). Keď prepukne konflikt, zranení budú na oboch stranách, a po prehre príde odveta.

Po štvrté, Matovičov návrh sa stáva minimálne po finančnej stránke rivalom rodičovského bonusu. Jeden aj druhý sú finančne náročné, ak bude Matovič trvať na tom svojom, veľmi ľahko môže pochovať rodičovský bonus. Nepremyslená idea poškodí tú premyslenú.

Zhrňme to, Igor Matovič je na najlepšej ceste poškodiť tých, ktorým chce údajne pomôcť.

Nič nové, Matovič nerobí malé chyby. Keď sa rozhodol bojovať proti čínskemu vírusu, doviedli nás jeho metódy k číslam, ktoré boli horšie ako vo Švédsku, kde neboli povinné ani rúška, aj v Taliansku, kde masovo zomierali najmä starí ľudia, akí u nás takmer ani nežijú. My sme mali prísne opatrenia aj vysoké obete.

Keď sa rozhodol získať ruský Sputnik, podarilo sa mu nielen vydráždiť slovenských rusofóbov, ale aj samých Rusov. A ešte máme na mále, či Sputnik nebude exspirovať predtým, ako ho konečne niekedy ministri zdravotníctva nominovaní Matovičom schvália.

Čo si myslíte, ako to asi dopadne, keď ide Matovič bojovať za rodiny a za slabších?


Ďalšie články