Merkelovej CDU poslala do volieb exšéfa rozviedky kritizujúceho migrantov aj socialistov

Angela Merkelová Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Vo východonemeckej spolkovej krajine Durínsko postavili kresťanskí demokrati Angely Merkelovej na kandidátku do parlamentných volieb bývalého šéfa Úradu na ochranu ústavy Hansa-Georga Maaßena. Nie každému sa to páči.

Nominácia Maaßena na kandidátku do Bundestagu vzbudila kritiku vo vnútri Merkelovej strany, i keď ju schválili štyri okresné organizácie Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Rozhodnutie nasadiť exšéfa nemeckého Úradu pre ochranu ústavy (BfV) do parlamentných volieb, ktoré majú byť v Nemecku koncom septembra, kritizujú aj vysokopostavení členovia CDU.

„Hans-Georg Maaßen je okrajovou postavou demokratického spektra, s ktorou má väčšina kresťanských demokratov len málo spoločného,“ uviedla členka predstavenstva CDU Karin Prienová.

Zástupca vedúceho parlamentného klubu CDU poslanec Thorsten Frei uviedol, že „domov v CDU by mohli nájsť aj výrazne konzervatívne pozície, ako napríklad tie, ktoré zastupuje Hans-Georg Maaßen“. Každý kandidát však podľa neho musí zapadať do celkovej línie strany, do ktorej vraj spolupráca s krajnou pravicou nespadá.

Dôvody na kritiku

Nemecká kontrarozviedka, ktorej Maaßen šéfoval v rokoch 2012 až 2018, má v celej spolkovej republike na starosti sledovanie a vyšetrovanie politických extrémistov – od radikálnych islamistov cez ľavicových anarchistov až po neonacistov.

Maaßen prišiel o miesto šéfa BfV pred tromi rokmi pre obvinenia z toho, že mal sympatizovať s krajne pravicovými hnutiami. Prekážali aj jeho antiimigračné postoje a kritika socialistov.

Teraz sa Maaßen vracia na kandidátke kresťanských demokratov a tento krok sa stretáva s nevôľou nielen medzi samotnými členmi CDU, ale aj u opozície. Proti sa ozvali nemeckí Zelení, Sociálni demokrati (SPD), aj ľavičiari z Die Linke.

Zaujímavé je, že Maaßen je jediný kandidát CDU, ktorého nominujú okresné združenia únie. Bývalý predseda Úradu pre ochranu ústavy je považovaný za kontroverzného pre jeho výroky na adresu cudzincov a politické postoje k migrácii.

Počas pôsobenia v Úrade na ochranu ústavy sa stal za svoje výroky terčom kritiky. V roku 2018 po vražde 35-ročného Nemca v nemeckej Kamenici (Chemnitzi) Maaßen uviedol, že pochybuje o tom, že by po tomto čine boli v Nemecku cudzinci terčom prenasledovania. Za vraždu bol v auguste 2019 na deväť a pol roka odsúdený 24-ročný Sýrčan.

Po výroku na adresu cudzincov a rečiach o „radikálnych ľavicových silách“ vo vnútri SPD Maaßen uposlúchol výzvu ministra vnútra Horsta Seehofera a v novembri 2018 odišiel z funkcie. Neakceptovateľné bolo podľa Seehofera aj to, ako Maaßen obhajoval svoje komentáre k vražde v Chemnitzi na stretnutí šéfov spravodajských služieb vo Varšave. V čase jeho odchodu z postu riaditeľa BfV sa navyše objavili informácie, že mal odovzdať citlivé informácie o islamských extrémistoch strane Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Kto je to Maaßen

Hans-Georg Maaßen je nemecký právnik a kariérny štátny úradník. Na spolkovom ministerstve vnútra začal pracovať už začiatkom 90. rokov. Od osemdesiatych je členom CDU, kde patrí k výrazným reprezentantom konzervatívneho politického spolku WerteUnion.

WerteUnion (Hodnotová únia) bola založená v roku 2017 pod nemeckým názvom Freiheitlich-konservativer Aufbruch (Slobodomyseľný konzervatívny prielom). Súčasný názov skupina prijala ako odmietavú reakciu na politiku Angely Merkelovej, ktorá je podľa predstaviteľov spolku bezhodnotová. WerteUnion je kritická k vítaniu migrantov, ekonomickým obmedzeniam v mene boja proti klimatickým zmenám aj genderovým témam.


Ďalšie články