Záujem o očkovanie je veľmi nízky. Kolektívnu imunitu takto nedosiahneme, varuje šéf NCZI Suja

Róbert Suja brífing Šéf NCZI Robert Suja. Foto: Martin Baumann/ TASR

Termíny na očkovanie pre mladých systém pridelil v súlade s vyhláškou, hovorí generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja. Skutočným problémom je podľa neho nízky záujem o očkovanie súvisiaci s nedostatočnou kampaňou.

Na pondelkovej tlačovej konferencii šéf Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vylúčil hypotézu platformy Dáta bez pátosu o tom, že by systém vnímal 16-ročných a 17-ročných ako viac než storočných.

Mladí využili nízky záujem šesťdesiatnikov

V oblastiach, kde títo ľudia boli prihlásení, podľa šéfa NCZI nie je veľký dopyt po očkovaní. Svoju úlohu pri prideľovaní termínov teda zohrala veľká dostupnosť v určitých mestách na východe a juhu Slovenska, kde sa nechcú očkovať ľudia nad 60 rokov. Práve pre nich a tínedžerov je očkovacia látka od Pfizeru určená.

Mladí ľudia pohli rozumom a na očkovanie sa prihlásili do odľahlejších regiónov, kde je nižšia miera záujmu o štepenie. Práve vďaka tomu dostali podľa Suju termín. Pokiaľ sú vakcíny dostupné, nevidí problém v tom, aby boli títo ľudia očkovaní. „Keď nadšencov odstavíme hneď na začiatku, myšlienka sa nebude šíriť ďalej,“ povedal.

Ďalšou príčinou ich prednostného očkovania môže byť, že patria k zvýhodneným skupinám. V systéme je v súčasnosti viac než milión ľudí, ktorí sú na zozname zdravotných poisťovní s rôznymi diagnózami. Podľa Národného centra o tom daní ľudia ani nemusia vedieť.

Termín bol zrušený 3 496 ľuďom vo veku 16 a 17 rokov. SMS správy s informáciou o rušení termínov očkovania boli vraj výsledkom diskusie na úrovni ministra zdravotníctva. „Všetci sme sa snažili zachrániť mediálny obraz,“ hovorí Suja.

„Mladí mali legitímne právo byť očkovaní, neboli porušené žiadne predpisy, poradovníky reflektovali podmienky ministerstva,“ prízvukoval Róbert Suja. Čo bude s mladými, ktorým termín zrušili, zatiaľ nevedno.

Treba posilniť kampaň, nedosiahneme kolektívnu imunitu

Skutočným problémom bude podľa Suju zlyhávajúca očkovacia kampaň. V súčasnosti je v čakárni približne 258-tisíc ľudi, ktorí sa chcú očkovať prvou dávkou. Celkovo možno vraj predpokladať, že na Slovensku nezaočkujeme viac než 1,8 milióna ľudí.

Vo štvrtok sa zaregistrovalo 135-tisíc ľudí, čo je extrémne nízka miera. O 3-4 týždne môžeme zagratulovať každému, kto sa prihlási,“ povedal Suja.

Miera zaočkovania nepresiahne podľa jeho odhadu 38 percent. Pri optimistickom odhade možno vraj hovoriť o 48 percentách zaočkovaných, čo je ďaleko pod hranicou potrebnou na získanie kolektívnej imunity.

Istý nárast v záujme o štepenie by vraj bolo možné badať, ak by sa povolili mRNA vakcíny aj pre kategórie pod 60 rokov. Určitú skupinu záujemcov na seba podľa neho viaže aj Sputnik V.

Poukázal tiež na to, že NCZI nedostalo zo strany štátu žiadnu finančnú podporu, napríklad na rozposielanie SMS správ, pričom do antigénových testov šlo podľa neho „množstvo peňazí“. Zdôraznil, že NCZI je technický realizátor a nemá vplyv na vakcinačnú politiku. Kritizoval preto hanlivé komentáre na sociálnej sieti.


Ďalšie články