Dostavanie plynovodu Severný prúd 2 opäť v hre. Jourová chce tvrdšie sankcie proti Rusku

Vìra Jourová online tlaèová konferencia Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Foto: TASR/AP

Mäkké diplomatické sankcie na Rusko nefungujú, opatrenia musí finančne pocítiť, tvrdí podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová. Ukazuje napríklad na dokončovaný plynovod z Ruska do Nemecka. Dúfa, že EÚ pristúpi k tvrdším krokom na samite koncom mesiaca. Jourová sa minulý týždeň dostala na ruský sankčný zoznam.

„Nemyslím si, že aktuálny režim v Kremli rozumie diplomatickým riešeniam, ak nemajú výrazné finančné dôsledky. V dnešnom Rusku je všetko napojené na vládu, čisto ekonomické projekty neexistujú. Všetko je politické a po vyjadreniach musíme prijať konkrétne kroky,“ uviedla Jourová pre portál Politico.

Vyjadrením ukazuje na projekt plynovodu Severný prúd 2, ktorý podporuje najmä Nemecko. Výstavba je vo finále a plynovod bude hotový už tento rok. Proti projektu protestovalo viacero členských štátov EÚ vrátane Slovenska a Poľska, odmietajú ho aj USA.

Jourová spomenula nedávne odhalenie súvisu činnosti ruských tajných služieb s výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014 a útok na Sergeja Skripaľa v Spojenom kráľovstve spred troch rokov. Poukázala tiež na prepad slobody tlače v Rusku a šírenie dezinformácií.

Presadzuje dôraznejší prístup členských štátov, hoci sú dlhodobo v postojoch k Rusku rozdelené. Eurokomisárka navrhla, aby sa to stalo témou samitu Európskej rady, ktorý bude v Bruseli o tri týždne.

Rusko a EÚ sa častujú sankciami

Cez víkend štáty EÚ jednotne odsúdili najnovšie zákazy vstupu, ktoré Rusko uvalilo na ôsmich predstaviteľov Únie. Informoval o tom šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu večer. Moskva podľa neho volí namiesto upokojovania situácie cestu konfrontácie.

Rusko v piatok zakázalo vstup na svoje územie šéfovi europarlamentu Davidovi Sassolimu, podpredsedníčke eurokomisie Věre Jourovej a ďalším šiestim predstaviteľom členských štátov z Estónska, Francúzska, Nemecka, Lotyšska a Švédska. Moskva to zdôvodnila sankciami, ktoré predtým EÚ uvalila na ruských predstaviteľov v súvislosti s uväznením kritika Kremľa Alexeja Navaľného.


Ďalšie články